Här ska polisstudenterna träna sina färdigheter

Publicerad

Efter decennier av väntan startar nu den nya polisutbildningen i Borås. I samma veva håller en industrilokal på att omvandlas till ett fiktivt bostadskvarter, där de blivande poliserna ska kunna öva på framtida ingripanden.

144 studenter har antagits till den nya polisutbildningen i Borås och ska nu göras redo för att i framtiden dra på sig polisuniformen.

Därför görs en gammal industrilokal på Sagagatan 17 om till en 4 200 kvadratmeter stor träningsanläggning som ska efterlikna ett bostadskvarter, för att polisstudenterna ska kunna träna på att göra ingripanden i en fiktiv miljö, innan så sker i verkligheten. 

– Fördelen är att vi får med hela ingripandekedjan till skillnad från övning i en enskild lägenhet. Här kan studenterna ta personer från sina hem, man får öva på insättning i bilar och hela transporten till polisstationen, och vi är inte beroende av väder och vind, säger Fredrik Strömkvist, en av lärarna för polisutbildningen.

Bostadskvarter inomhus

Lokalen kommer att rymma bland annat en polisstation, vägar, en park och flera lägenheter, och ska tas i bruk till hösten. Summan för ombyggnationen och inredningen kommer att gå på ungefär 21 miljoner kronor, enligt Högskolan i Borås.

– Vi har fått komma med önskemål om hur den ska se ut. Man kommer att ha möjlighet att reglera ljud och ljus, mörklägga hela lokalen, köra in med fordon och alltihopa, så även om jag inte har tittat på alla utbildningscentra som finns, så tror jag att den här kommer att sticka ut.

Hur känns det att utbildningen drar igång?

– Det känns fantastiskt spännande. Vi har sett framemot detta i många månader nu, så studenterna är varmt välkomna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer