Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helen Sköld, akvariechef på Havets hus, hoppas att den nya tekniken ska avslöja hajens liv. Foto: SVT och Havets Hus

Här släpps hajarna ut – utrustade med ”haj-tech”-sändare

Uppdaterad
Publicerad

Regelbundna hajsläpp i Gullmarsfjorden utanför Lysekil har gjorts i 20 år. Men i år har de akvarieuppfödda småfläckiga rödhajarna för första gången utrustats med akustiska sändare för att de lättare ska kunna spåras.

– På så sätt kommer vi få bättre kunskap om deras beteende, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus.

Se hajsläppet i klippet ovan och hör om betydelsen av de akustiska sändarna

Ljudsignalerna från de sändarförsedda hajarna fångas upp av ett 20-tal mottagare som placerats ut i Gullmarsfjorden. Via sändarnas signaler går det sedan att se och förstå hur hajarna rör sig.

Småfläckig rödhaj är fridlyst i Sverige och förbjuden att fånga. Sedan projektet startades 2003 har cirka 140 hajar släppts ut i havet varav 11 har återfunnits. De flesta antas ha simmat utmed Bohuskusten upp till norska vatten.

Bakom de årliga hajsläppen står Världsnaturfonden och Havets Hus, men det sker även i samarbete med forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU som i flera år använt metoden för att studera fisk, bland annat lax och blåfenad tonfisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer