Andreas Olsson dog för nio år sedan – nu hedras han på en av landets största hundkapplöpningstävlingar, i Borås, i kampen mot droger. Foto: Privat/TT

Här springer landets snabbaste hundar

Publicerad

Andreas Olsson dog för nio år sedan – nu hedras han under en av landets största hundkapplöpningar, i kampen mot droger.

– Det här loppet är heligt, det är vårt lopp, säger Ann-Christin Olsson, mamma till Andreas.

Den 14 oktober står finalfältet klart inför Antes minneslopp på Borås greyhound park. Det är landets snabbaste hundar som springer för kampen mot droger, till minne av 23-årige Andreas ”Ante” Olsson som gick bort 2009 efter att för första gången ha testat droger.

Tillsammans med sina föräldrar var Andreas sedan tidig ålder på Borås greyhound park och tittade. Han lärde känna hundkapparna som årligen var där och så småningom började han själv att jobba med underhåll av banan och anläggningen.

De flesta kände till vem han var inom sporten, menar hans mamma Ann-Christin Olsson.

Men när han efter påtryckningar från sina vänner bestämde sig för att prova den lagliga nätdrogen metedron tog det stopp. Drogen fick flera organ i hans kropp att sluta fungera och han hamnade på intensivvårdsavdelningen, där hans liv inte gick att rädda.

”En eldskäl”

Efter Andreas ”Ante” Olssons begravning slöt Svensk hundkapplöpning upp och startade ett minneslopp till hans ära, för att visa vad han betydde för klubben. Föräldrarna har efter sonens död arbetat hårt för att sprida kunskap om drogen och liknande preparat. De har även startat en förening till minne efter Ante.

– Det har varit ett sätt att gå vidare. Det var Andreas som fick oss att börja med den här sporten. Han är grundaren till att vi håller på med det här och man minns honom som en eldsjäl på banan, säger Ann-Christin Olsson.

Största loppet i Sverige

Sedan 2010 har tävlingen vuxit till att bli den mest prestigefyllda i landet efter SM.

– Det är det största loppet i Sverige, det kommer hundar från hela Europa. Jag träffade aldrig Ante. Men jag vet att han brann för hundkapplöpning och var där och skötte banan från tidig ålder, säger Mikael Lindskog, ordförande för Sjuhäradsbyggdens hundkapplöpningssällskap.

Varje år delas ett stipendium ut till personer som särskilt engagerar sig i kampen mot droger.

– Det är blandade känslor. Man ser honom och minns honom på banan när man är där. Han var så omtyckt av hundkapparna i Sverige. Det här loppet är heligt, det är vårt lopp, säger Ann-Christin Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.