Bilder från övervakningskameror används i bevisningen mot hemtjänstanställd som misstänks ha stulit pengar från en dement man. Foto: Polisens förundersökning

Här stjäl hemtjänstanställd av dement

Uppdaterad
Publicerad

Vid sju tillfällen under sensommaren ska en anställd inom hemtjänsten i en kommun i Skaraborg ha plockat ut totalt 22.000 kronor från en dement mans konto. Pengarna ska hon ha behållit för sig själv och kvinnan åtalas nu misstänkt för bedrägeri.

Iklädd hemtjänstens kläder ska kvinnan ha använt mannens kontokort och för egen vinning gjort flera uttag från en bankomat i Skaraborg. Under nära två månaders tid ska hon systematiskt ha stoppat totalt 22.000 kronor i egen ficka.

Det var när en anhörig till den demente mannen gjorde en kontosammanställning som hen upptäckte att en större summa pengar saknades och att någon gjort sju uttag som ingen i mannens närhet kände till.

”Det såg väldigt underligt ut”, säger en anhörig i förhör med polisen och förklarar att mannen lider av åldersdemens och att minnet inte är så bra.

När den hemtjänstanställde senare kan identifieras med bilder från bankomatens övervakningskamera framkommer att hon – sedan ett tag efter bankomatuttagen – redan är avstängd från sitt jobb på grund av en annan förseelse. Detta efter en anmälan om stöld av tabletter från en annan brukare.

Nekade men ändrade sig

När den hemtjänstanställda kvinnan får höra om bedrägerimisstankarna slår hon först ifrån sig anklagelserna.

”Det du säger kom som en chock för mig. Jag har faktiskt ingen aning om det du säger”, säger kvinnan i förhör med polisen.

Men när förhörsledaren sedan lägger fram bilderna ändrar hon sig och erkänner.

”Det finns inte så mycket mer att säga. Jag har varit jävligt dum”, säger hon och berättar att hon tagit kortet, plockat ut pengarna och sedan lagt tillbaka det.

Ska betala tillbaka

Nu åtalas hon misstänkt för bedrägeri. Det yrkas också att kvinnan ska betala tillbaka pengarna, något hon i förhör säger att hon ska göra.

Enligt verksamhetschefen för hemtjänsten i den aktuella kommunen så har de valt att varsla kvinnan om avsked i samband med att de fick kännedom om fallet i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.