Foto: Privat

Här tävlar dansare i Caporales

Publicerad

I färgstarka dräkter med fastsydda bjällror dansas det loss i Göteborg i helgen. Över 200 personer tävlar i den fartfyllda bolivianska folkdansen Caporales.

– Det är många som vill hålla i sitt bolivianska arv, säger Ivan Calizaya.

Dansare från hela landet samlades under påskhelgen i lokaler på Högskolan för scen och musik i centrala Göteborg för att tävla i den intensiva och fartfyllda dansen Caporales.

– Det är jättemycket folk här och alla har kul, säger arrangören Ivan Calizaya.

Ivan är själv född i Bolivia och kom som politisk flykting till Sverige år 1981. Han menar att dansen Caporales betyder mycket för samhörigheten mellan landsmän.

– Vi är inte speciellt många från Bolivia idag i Sverige, men det är många som vill dansa för att behålla sitt bolivianska arv, säger han.

Karnevaldans

Caporales är en boliviansk folkdans som dansas under karnevaler och stora högtider. Men bland de tävlande under festivalen i Göteborg är nationaliteterna blandade.

– Caporales har blivit en populär dans bland unga i hela världen.  Det är långt ifrån bara bolivianer eller ens latinamerikaner som är här och dansar idag, säger Ivan Calizaya.

Symboliserar slavars kedjor

Stövlar med fastsydda bjällror som låter när dansarna kraftfullt stampar i golvet är typiska för Caporales. Utsmyckningarna är inte bara till för att göra scenkläderna vackra, utan bär också Bolivias historia.

– Klockorna ska motsvara de kedjor som slavarna bar under koloniseringen. Så det finns en symbolik, säger arrangören  Ivan Calizaya.

Några av de tävlande i den bolivianska folkdansen Caporales. Foto: Privat Steven Canedo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.