Här tas Hisingsbrons första spadtag

Uppdaterad
Publicerad

Det första officiella spadtaget av Hisingsbron, som ska ersätta Götaälvbron i centrala Göteborg, togs under lördagen. Om fyra år ska bron vara färdigbyggd.

– Den nya bron kommer att bli ett landmärke för Göteborg, säger Carl-Anton Holmgren, projektchef för Hisingsbron

Vid Lilla Bommen i Göteborg samlades under lördagen många göteborgare och andra intresserade för se det första spadtaget av nya Hisingsbron. I spaden höll barnen Julia och Jonathan, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande (S) Ann-Sofie Hermansson.

– Nu kan vi egentligen köra igång det här viktiga och efterlängtade bygget av den nya Hisingsbron. Och jag gillar detta! Jag gillar broar, vad de står för och vad de kan göra, säger Ann-Sofie Hermansson.

Även om det första spadtaget togs under lördagen inleddes arbetet redan innan årsskiften och de mesta som händer syns inte ovan jord, enligt Carl-Anton Holmgren, projektchef för Hisingsbron. Han säger att bygget omfattar stora tekniska utmaningar.

– Samtidigt har vi också stora krav på oss att sköta miljön och vi vill inte att något ska hända med de som jobbar i projektet. Och när det händer så mycket samtidigt här i området skapar det vissa påfrestningar på er Göteborgare och där har vi ett stort ansvar att jobba så hårt som möjligt med att minimera de konsekvenserna, säger han.

Ny utställning i Läppstiftet

I samband med invigningsceremonin öppnades en ny utställningslokal på 13:e våningen i Läppstiftet. Där kan man lära sig mer om Hisingsbron.

– Vi kallar det ”Utställning för 2026”, på våning 13. Alla barn i Göteborgs stads skolor är inbjudna till den här utställningen för en egen lektion, säger Carl-Anton Holmgren.

”Störst nytta för fotgängare och cyklister”

Hisingsbron kommer att bli en lyftbro med en segelfri höjd på 12 meter och den kommer att vara möjlig att lyfta till 28 meter. Det kommer också att frigöras stora ytor på båda sidor om älven för annan byggnation.

– Vi kan säga att fotgängare och cyklister är de som får störst nytta av den extra bredden så att det blir mer kapacitet och mer plats för de trafikantslagen, säger Carl-Anton Holmgren

Hisingsbron kommer att stå klar till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

– 2020-22 så river vi den gamla och då tänkte jag att vi ska stå här och dela ut lite bitar till av den gamla bron, säger Johan Nyhus, (S) Trafiknämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.