Rebecca Palmgren, produktspecialist på solenergi vid Göteborg energi. Foto: Anders Hagström/SVT

Här växer Sveriges största solcellspark fram på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

Snart står Sveriges hittills största solcellspark klar vid Säve flygplats.

Göteborg energi ska öka sin produktion av förnybar energi och satsar nu på solenergi. Anläggningen vid Säve flygplats invigs den 14 december i år och täcker en yta på cirka elva hektar, vilket motsvarar knappt 16 fotbollsplaner. 

– Det är drygt 20 000 solcellspaneler, vilket kan producera el för omkring 1 100 till 1 200 hushåll, säger Rebecca Palmgren, produktspecialist på solenergi vid Göteborg energi

Satsning på energi från ovan

Fram till 2020 har Göteborg energi satt upp ett mål att bygga solcellsparker med en kapacitet på 10 megawatt. Anläggningen i Säve är första steget och kommer att täcka ungefär halva målet. Förutom anläggningen vid flygplatsen planeras också en solcellspark i Gårdsten med en kapacitet på 1 megawatt. 

– Vi på Västkusten har minst lika bra förutsättningar för sol-el som i stora delar av centrala Europa. Det är också bra eftersom det är en tyst teknik, vilket gör att man kan bygga nära annan bebyggelse. 

Marken vid flygplatsen ägs av Serneke som också kommer att köpa en stor del av elen som produceras där. 

Även privatpersoner ska kunna engagera sig. För kommunen startade projektet med ett medborgarförslag om möjligheten för privatpersoner att köpa andelar i en solcellspark. 

Stort intresse från göteborgarna

Exakt hur upplägget ska se ut är inte klart, men tanken är att de som inte har ett eget tak att sätta solpaneler på ska kunna köpa eller hyra delar av parken. 

Och intresset har varit stort. Hittills har drygt 500 intresseanmälningar kommit in. 

– Jag tror att många känner att det är viktigt med förnybar energi och att de vill vara med och bidra. Är man med som andelsägare i en vind- eller solkraftförening är man med och gör mer.

Säveparken byggs på ett 11 hektar stort område, vilket motsvarar knappt 16 fotbollsplaner.

De drygt 20 000 solpanelerna kommer att ha en kapacitet på drygt 5 MW. Vilket innebär att anläggingen kan producera el för drygt 1 100 hushåll årligen. 

Vad parken ska heta är ännu inte klart. Göteborg energi har utlyst en namntävling där allmänheten kan komma med förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer