Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
S hårda kritik mot blågröna vårdsatsningen: ”Kommer inte räcka” Foto: SVT

S hårda kritik mot blågröna vårdsatsningen: ”Räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Vården stod i fokus när det blågröna styret i Västra Götalandsregionen på måndagen presenterade sin budget. De kommande tre åren vill de skjuta in sammanlagt 700 miljoner kronor extra för att höja lönerna för vårdanställda. Men det räcker inte enligt Socialdemokraterna.

– Det är en bra början men det kommer inte räcka på långa vägar, säger oppositionsrådet Helén Eliasson (S).

Efter ett hårt år med pandemin var det inte oväntat vården som stod i fokus när de blågröna partierna presenterade sin budget för Västra Götalansregionen vid en presskonferens under måndagen.

Förutom den vanliga uppräkningen med 2 procent vill alltså de blågröna partierna (M, KD, MP, L och C) som styr Västra Götalandsregionen satsa ytterligare 700 miljoner till löneförhöjningar för vårdpersonalen. Det rör sig om 10 000-tals anställda. Exakt vilka grupper eller hur stor löneökning de kan räkna med kunde är ännu oklart.

En satsning som är väl snål tilltagen enligt det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna.

Omstart för kollektivtrafiken

I budgeten står också att kollektivtrafiken ska ”omstartas” och man hoppas att 2025 ha lyckats få tillbaka resorna till den nivå de var innan pandemin slog till.

Se mer om vårdbudgeten, kritiken från oppositionesrådet Helén Eliasson (S) och svar från regionstyrelsens ordförande, Johnny Magnusson (M) i klippet ovan.

Vidare får regionutvecklingsnämnden, som ansvarar för att finansiera insatser för att främja tillväxt och utveckling i regionen, drygt en miljard för år 2022. Pengar som bland annat ska användas till att driva naturbruksgymnasier och folkhögskolor, finansiera Film i Väst, Turistrådet och se till att ge ungdomar de möjligheter de behöver för att fullföljda sina studier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer