Med de nya reglerna hoppas politikerna få stopp på kaoset med elsparkcyklar i Göteborg Foto: Stefan Larsson/SVT

Hårdare regler för elsparkcyklar i Göteborg

Publicerad

Under torsdagen beslöt trafiknämnden i Göteborg att förbjuda elsparkcyklar på helgnätter samt begränsa hastigheten på gågator. Därmed har ett första steg tagits för att styra upp det som kallats för Vilda västern.

Om inte torsdagens beslut får ordning på elsparkcykelkaoset funderar socialdemokraterna på att jobba för ett totalförbud, något Dagens Nyheter var först med att berätta.

De många olyckorna med elsparkcyklar, varningar från sjukvården, otaliga felparkeringar och slängda fordon som utgör en risk för synskadade har fått oppositionen i Göteborg att ställa en rad krav på elsparkcykelföretagen.

Körförbud under helgnätter

Eftersom oppositionen har majoritet i trafiknämnden gick samtliga krav igenom:

  • Körförbud i Brunnsparken
  • Max sex kilometer i timmen på gågator
  • Parkeringsförbud utanför särskilda zoner
  • Körförbud under helgnätter (då de flesta olyckor sker).

Den förare som bryter mot reglerna blir avstängd i företagens appar, enligt beslutet. Dessutom beslöt nämnden att ta fram ett maxtak för antalet elsparkcyklar i staden.

Nu återstår att se om alla dessa nya regler får ordning på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.