Foto: SVT

Hjärtoperation på Drottning Silvias barnsjukhus sköts upp sju gånger – barn dog

Publicerad

En planerad hjärtoperation på Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg blev uppskjuten sju gånger. Innan operationen blev av drabbades barnet som skulle opereras av hjärtstopp och avled. Nu kritiseras vårdgivaren av Ivo.

Barnet skulle ha opererats för sitt hjärtfel hos Barnhjärtcentrum på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2019. Men andra operationer gick före och barnets sköts upp gång på gång, något som GP var först med att rapportera om.

När operationen flyttades fram för sjunde gången befann sig barnet och dess familj hemma. Då drabbades barnet av ett hjärtstopp och avled.

Kritiseras av Ivo

I ett beslut skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att sjukhuset brast när man skulle ”planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att kravet på god vård upprätthålls”.

Sjukhuset kritiseras även för brister i journalföringen. Enligt sjukhusets interna utredning gjordes dagliga kontroller av barnet, men dessa dokumenterades bara om något avvek från det normala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer