Hearing om gängvåld

Uppdaterad
Publicerad

På mådagen höll P4 Göteborg en hearing om skjutningarna i Göteborg. Politiker, polis och boende i förorten diskuterade möjliga lösningar på gängproblemen.

En som själv har varit inne på den kriminella banan men bytt sida är 18-årige Hussein Al-Saidan från Hammarkullen. Han menar att allt för många ungdomar har fel förebilder.

– Det finns dåliga och det finns bra förebilder. Alldeles för många ungdomar har dåliga förebilder idag, personer som håller på med kriminalitet, tjänar snabba pengar och så.

Hussein Al-Saidan var själv inne på fel spår när han var i 15-årsåldern. Han höll på med rån och droger.

Hans förebilder var äldre personer som tjänade stora pengar på drogförsäljningen.

Vad var det som fick dig att byta bana?

– Det var fritidsledare på Mixgården i Hammarkullen som tillsammans med andra vuxna och mina föräldrar tog ett rejält snack med mig. De fick mig att inse att jag kunde använda min talang på bättre sätt.

Hussein Al-Saidan studerar idag teater och har helt lämnat den kriminella banan. Idag var han alltså med på P4 Göteborgs hearing på stadsbiblioteket om den senaste tidens skjutningar i Göteborg.

– Jag vill vara med och visa andra ungdomar att det går att lämna den kriminella vägen.

Diskussion om individens ansvar

På plats var även polisen och Göteborgs ledande politiker. Dessutom en stor mängd socialarbetare, fältassistenter och inte minst en intresserad allmänhet.

Ett av ämnena som skapade diskussion var huruvida felet för våldsvågen i Göteborg ligger i samhällsstrukturen – eller hos individen.

En som tyckte till var chefen för polisen i Storgöteborg, Erik Nord.

– Jag tycker att det blir för mycket prat om resurser till skolan, orättvisa villkor i förorten och så vidare. De allra flesta i förorten blir inte kriminella. Men vissa väljer den vägen, då är det den klicken vi ska fokusera på, säger han.

Andra menade att de sociala skillnaderna och utanförskapet skapar en grogrund.

– Vi som bor och jobbar i förorten känner oss utelämnade. Politikerna och tjänstemännen har varit väldigt bra på att skära ner och att omorganisera. De är inte lika bra på att aktivt jobba för att göra stadsdelarna bättre, säger Ebba Hermelin, kurator på Hammarkulleskolan.

”Vi ska göra mer”

Göteborgs kommunalråd med ansvar för sociala frågor, Marina Johansson, (S), sa så här:

– Vi har stora problem med segregationen i Göteborg, ja. Men vi har många åtgärder på plats som kommer att förbättra situationen. En långsiktig lösning är att vi har en rad åtgärder som syftar till att ta hand om de allra yngsta, i förskolan och grundskolan, för att vi inte ska få en generation till där allt för många hamnar i kriminalitet.

– På kort sikt handlar det om att bekämpa den akuta brottsligheten, som narkotikaförsäljningen. Till det behövs det bland annat ökade polisresurser och närpolisverksamhet, något vi lyckats bra med i vissa stadsdelar och som vi kommer att ta vidare till andra stadsdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.