Helene Odenjung (L) lämnar politiken vid årsskiftet. Foto: TT

Helene Odenjung (L) på väg att lämna sina politiska uppdrag

Uppdaterad
Publicerad
Efter sjutton år som heltidsanställd politiker har Liberalernas gruppledare Helene Odenjung beslutat sig för att lämna rollen som 1:a vice ordförande och skolkommunalråd i Göteborg. Detta kommer att ske vid årsskiftet, så att någon annan hinner komma in i jobbet.

Det är Göteborgs-Posten som idag avslöjar nyheten.

Senast var Helene Odenjung i hetluften i samband med antagningsbeskeden till grundskolan, som innebar att många elever fick en skola de inte ville ha och dessutom orimligt lång skolväg.

– Det är inte därför jag lämnar. Det nya systemet hade vi ju redan 2019, och det var en del i den uppgörelse som alla var med på, säger hon till GP.

Tuff tid

Men för SVT Nyheter Väst medger hon att det varit en tuff tid:

– Det här senaste halvåret har nog varit det värsta. Det har varit extremt mycket jobb hela våren. Jag har pratat med många, många föräldrar och har ändå känt att jag inte räckt till riktigt. Det har varit jobbigt, också med allt som coronasmittan fört med sig.

Den senaste tiden har hon funderat på vad hon vill göra framöver.

– Sjutton år är jättelång tid. När jag har funderat över hur nästa mandatperiod ska te sig landade jag i att jag inte ska vara med då. Och när jag hade landat i det beslutet kommer följfrågan ”När är det dags att lämna?” Då kom jag fram till att det är nu. Det är viktigt att nästa person som kommer får sätta sig in i hur det är att styra, säger hon.

Inte pension

Men det är inte dags för pension på länge än:

– Nej, nej, nej! Herregud, jag är bara 55 år! Jag tänker jobba igen, men jag har inte bestämt med vad än. Jag har kommit fram till det här i helgen, eller rättare sagt: Jag meddelade nomineringskommittén i helgen.

– Det finns inte på min agenda att jag inte skulle ha något att göra. Jag kommer att ha jättemycket att göra. Jag lämnar inte politiken, jag kommer till exempel att sitta kvar i partistyrelsen.

För lite fritid

Hon har fått många reaktioner efter nyheten idag, och mycket uppskattning.

– Ja, väldigt mycket. Det har varit en stor förmån att få göra detta under lång tid. Sen finns det en sida som är väldigt slitsamt också. Jag har haft väldigt lite fritid under de här åren. Framöver kommer jag kanske att kunna läsa en bok med gott samvete istället för en massa handlingar som ”måste” gås igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer