Pelle Petterson designade den Volvo P1800 som användes i tv-serien Helgonet. Foto: SVT (montage)

Helgonets bil är tillbaka i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den byggdes 1967 och var starkt förknippad med tv-serien Helgonet som sändes på 60-talet. Nu har Volvo köpt tillbaka den och nu finns ”tv-kändisen” på Hisingen i väntan på att få plats på Volvos museum.

Det handlar om en vit Volvo P1800S och efter 50 år är den tillbaka igen i Göteborg. Den har använts i otaliga avsnitt för att jaga skurkar i tv-serien Helgonet med Roger Moore som spelade Simon Templar, och har säkert betytt mycket för lanseringen av modellen.

Själv stod de två bilar som användes i serien registrerade på Roger Moore själv och efter hans död 2017 såldes en av bilarna som nu har hittat hem igen.

– Jag tror den hade en oerhörd stor betydelse för försäljningen av modellen. I vissa sammanhang har man uttryckt det: ”Det var visserligen du som designade den... men det var Roger Moore som sålde den”, så ungefär lät snacket, säger Pelle Petterson, bilens designer.

– Det är klart, det är några finesser jag saknar från den allra första prototypen, det var väl av ekonomiska skäl som man snålade in på vissa detaljer som jag tyckte om, men i stort sett är jag väldigt nöjd, säger Pelle Petterson.

2011 fyllde P1800 50 år

Nu för tiden krävs 100-tals personer för att designa en bil, då 1961 gjorde Pelle Petterson den själv. Och är i stort sett nöjd med resultatet.

– Den möjligheten jag fick den gången, den var nog ganska unik, att rita allt, sa Pelle Petterson, till SVT Nyheter 2011.

– Jag hade tillbringat några år i Amerika och studerat bildesign i synnerhet och då var trenden, från 50-talet, att det skulle vara långa vingar, men jag dämpade det och försökte få lite mer diskreta vingar, men ändå skapa en form som såg aerodynamisk ut.

Hur mycket tjänade du på den då?

– Inte särskilt mycket, det var väl mer eller mindre en praktikantlön, det var inget anmärkningsvärt alls, säger Pelle Petterson.

Totalt tillverkades 47.491 P1800 och en av de mer kända ägarna var Kungen själv. Total 3.373 bilar finns fortfarande registrerade i Sverige enligt Svenska Volvo P1800-klubben.

Just Helgonet, han fick alltid en gloria i sin serie, är det något som passar in på dig tror du?

– Tveksamt, jag är bara väldigt glad och tacksam att jag en gång i tiden fick nöjet att göra det här jobbet, det satt gott, säger Pelle Pettersson och ler nöjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.