Foto: TT/Fredrik Sandberg

Hemliga dokument från boende hamnade i grannens soptunna

Publicerad

I sin soptunna hittade en granne till en gruppbostad i Göteborgsområdet sekretessbelagda dokument med namn och personnummer på brukare. Nu är händelsen lex Sarah-anmäld.

Grannen till en bostad med särskild service i Göteborgsområdet, en så kallad gruppbostad, har uppdagat brister i personalens kunskaper om hantering av sekretesshandlingar. Enligt en lex Sarah-anmälan hittade grannen i sin soptunna soppåsar från boendet med bland annat dokumentation om namngivna brukare.

Det hela började med att grannen upptäckte att flera soppåsar från boendet låg slängda i sin egen soptunna. Grannen kontaktade då ansvariga för boendet och påpekade detta. När grannen efterfrågade orsaken till detta, ska personalen ha svarat att de trodde att soptunnan tillhörde boendet.

Personal ska utbildas

Dagen efter kontaktade grannen återigen de ansvariga och meddelade att en av påsarna innehöll sekretessbelagt material. Det handlade bland annat om namn, personnummer och uppgifter om vilket stöd brukarna får av personalen.

I lex Sarah-anmälan framgår det att de ansvariga anser att det i samband med efterföljande utredning står tydligt att personalen inte haft kännedom om hur sekretessbelagda uppgifter: ”ska hanteras, hur de ska förvaras eller vilka konsekvenser det kan medföra för brukarna om de röjs.”

I mars ska personalen ha utbildning om sekretess.

Vad är en gruppbostad?

Visa

En gruppbostad är en bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Personer som har ett stort behov av stöd och hjälp i vardagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer