Här marscherar de hemlösa mot hemlöshet. Foto: Freshta Dost/SVT

Hemlösa demonstrerar mot hemlöshet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir teater och olika iscensatta händelser vid onsdagskvällens demonstration mot hemlöshet. Och för andra året i rad är det Räddningsmissionens Rättvis teater som är arrangör.
– De hemlösa är en oerhört hunsad målgrupp, men de är kapabla att ta hand om sin egen situation om bara någon lyssnar, säger Gunnar Larsson, projektledare på Göteborgs räddningsmission.

I onsdagskvällens demonstration kommer personer som har egen erfarenhet av hemlöshet att delta. Förra året var det cirka 75 personer som anslöt sig till tåget.

– Det är både hemlösa och före detta hemlösa som deltar och även engagerade socialarbetare. Ja, de som bryr sig helt enkelt, säger Gunnar Larsson till SVT Nyheter.

Enligt honom är det de hemlösas natt i Göteborg och det är dessutom FN:s internationella dag för utrotning av fattigdom. Demonstrationen startar på Götaplatsen och de hemlösa kommer att iscensätta olika händelser medan de tågar ned mot Gustav Adolfs torg.

– Bland annat så kommer tre fångar i kedjor att bära plakat där det står ”Fångad av bidrag”. En annan person dricker konjak och röker cigarr med plakatet ”Kapitalet”. En med svart regnkappa och blond peruk med skylten ”Staten” håller en hemlös i koppel där det står ”Utblottad”.

Är det inte lite väl drastiskt och överdrivet?

– Nej, jag ser det här som en karneval och då måste man kunna driva lite med saker och gör det färgsprakande och dramatiskt. Och det är ju de hemlösa som improviserat fram de här gestalterna som de tycker har med hemlösheten att göra, säger Gunnar Larsson.

Maktmingel med politiker

Bilden är från Rättvis Teaters demonstration vid ett tidigare tillfälle.

Demonstrationen sker på initiativ från de hemlösa själva och enligt Gunnar Larsson är tanken med detta att få människor att vidga sina perspektiv kring utanförskap. Nytt för i år är maktmingel där kommunalråd Marina Johansson (S), som har ansvar för sociala frågor, kommer att diskutera hemlöshetsfrågor med de hemlösa.

– Det kommer att bli spännande att prata med dem och få höra vilka frågor de tycker är viktiga att skicka med till mig som politiker. Det är bra att hemlösheten uppmärksammas så här.

Ska det behövas en demonstration för att ni ska uppmärksamma den?

– Nä, det ska inte behövas. För vi har ett stort arbete på gång i Göteborg för att minska hemlösheten. Det byggs fler bostäder än någonsin och vi har också fler akutbostäder. Jag ser vilka hemska konsekvenser som hemlöshet kan ge, säger Marina Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer