Enligt en mätning från i år finns 3.926 hemlösa vuxna och 1.693 hemlösa barn i Göteborg. Foto: TT

Över 1 600 hemlösa barn i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Göteborgs Stad ökar hemlösheten i staden. Inför vintern utökar man nu antalet platser där hemlösa tillfälligt kan övernatta.

– Göteborg Stad försöker möta den akuta hemlösheten med tillfälligt tak över huvudet på olika sätt. Det är alltså ingen lösning utan åtgärder för att lösa akuta situationer, säger Malin Östling, verksamhetschef för boende och socialjour på Social resursförvaltning.

Ingen ska behöva sova ute

Enligt den senaste mätningen som gjordes i april finns det 3.926 vuxna och 1.693 barn som räknas som hemlösa i Göteborg. Det är en ökning med tre procent jämfört med föregående år. Siffrorna utgår från Socialstyrelsens definition av hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden (Se Faktaruta).

Göteborg Stad har som målsättning att ingen ska behöva sova ute på gatorna.

Inför vintern och kylan satsar man därför på fler övernattningsplatser för hemlösa. Kommunen har cirka 30 egna övernattningsplatser som används vid akuta behov men utöver det så samarbetar man med andra aktörer för att erbjuda hemlösa tak över huvudet.

– I vissa fall samarbetar staden med frivilliga organisationer och kyrkor för att hitta platser där människor kan sova om det är minusgrader, säger Malin Östling.

För utsatta EU-migranter finns det särskilda övernattningsplatser, till exempel ett natthärbärge i Bräckes regi som heter Stjärnklart. Där finns också öppen förskola, uppsökande arbete och ett dagcenter där hemlösa kan få mat, tvätta kläder och ta en dusch.

Hyr lägenheter av fastighetsägare

För att hjälpa de som av sociala eller medicinska skäl har svårt att få bostad samarbetar kommunala och privata fastighetsägare med Fastighetskontoret. Fastighetsägarna lämnar 420 lägenheter till Fastighetskontoret som hyr ut i andra hand.

– Både kommunen och frivilligorganisationer har uppsökare ute på stan som möter och söker upp utsatta människor. Tak över huvudet löser inga långsiktiga problem men kan förstås lindra nöd i stunden och hindra att människor fryser ihjäl, menar Malin Östling.

Definitionen är i princip densamma som Socialstyrelsen använt i sin senaste kartläggning från 2017. Denna definition beskriver fyra situationer som personer kan befinna sig i under en kortare eller längre tid och har en vidare innebörd än tidigare definitioner. Det är viktigt att betona att definition är bred och därför rymmer en stor spännvidd av olika målgrupper, från personer som bor utomhus eller i offentliga utrymmen till hushåll som bor i vanliga lägenheter som kan överlåtas till eget avtal (så kallade kommunala kontrakt).

Akut hemlöshet – situation 1

Person som är hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende, skyddat boende (exempelvis kvinnojourer) eller sover utomhus eller i offentliga utrymmen.

Institutionsvistelse och kategoriboende – situation 2

Person som är intagen eller inskriven på antingen kriminalvårdsanstalt, behandlingsenhet eller stödboende8 (inom socialtjänsten, landstinget eller en privat vårdgivare), alternativt på HVB-hem eller SiS-institution och som planeras skrivas ut inom tre månader efter mätperioden, och inte har någon egen bostad ordnad inför utskrivningen eller utflyttningen. Hit räknas även de personer som skulle ha skrivits ut eller flyttat ut, men som är kvar på grund av att de inte har någon egen bostad ordnad.

Långsiktiga boendelösningar – situation 3

Person som bor i en boendelösning som kommunen har ordnat (exempelvis träningslägenhet, referenslägenhet eller motsvarande eller kommunalt kontrakt) på grund av att personen inte får tillgång till den ordinarie bostadsmarknaden. Det handlar om boendelösningar med någon form av hyresavtal där boendet är förenat med tillsyn eller särskilda villkor eller regler.

Eget ordnat kortsiktigt boende – situation 4

Person som sökt bistånd för sin boendesituation och som bor tillfälligt och kontraktslöst hos kompisar, bekanta, familj eller släktingar eller har ett tillfälligt inneboende- eller andrahands-kontrakt hos släkt, vänner eller andra privatpersoner (kortare än tre månader efter mät-perioden).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer