Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemtjänsten kräver omedelbara åtgärder från Göteborgs stad Foto: SVT

Hemtjänsten kräver omedelbara åtgärder från Göteborgs stad

Uppdaterad
Publicerad

Tio skyddsombud i hemtjänsten i Göteborg kräver att arbetsgivaren ser till att skydda de äldre genom att personalen bär rätt skyddsutrustning. Nu har arbetsgivaren till på onsdag på sig innan ärendet går till Arbetsmiljöverket.

Undersköterskan Silvana Vretoska kan möta mellan 16 och 20 personer i den största riskgruppen på en dag när hon arbetar i hemtjänsten. Trots det bär hon ingen skyddsutrustning vid besöken – där inte uppenbar coronasmitta finns.

– Vi är de värsta smittobärarna. Vi åker kollektivt, vi går till flera vårdtagare på en dag och vi möter många fler än de äldre gör, säger Silvana Vretoska som även är skyddsombud.

Lägger en 6:6a

Nu lägger tio skyddsombud i Frölunda Högsbo och Askim i Göteborg en så kallad 6:6a, det är ett krav på arbetsgivaren att ta till åtgärder, vilket även GP rapporterat om. Kravet handlar om att Göteborgs stad skall förse personalen med allt från handsprit till rekommenderad avancerad skyddsutrustning vid smitta. De kräver även riskanalyser för medarbetarnas liv och hälsa. Om så inte sker innan onsdag kommer ärendet gå vidare till Arbetsmiljöverket.

– Helst vill vi se ett team som bara arbetar mot coronasmittade så att vi andra bara arbetar med dem som är friska, säger Silvana Vretoska.

Vad skulle hända om du skulle smitta alla de som du träffar på en dag?

– Det skulle bli kaos, säger Silvana Vretoska.

Redan innan coronautbrottet ligger en 6:6a på Göteborgs stad där Arbetsmiljöverket gick på personalens linje och la en miljon kronor i vite på arbetsgivaren för ohållbar arbetsmiljö. Det föreläggandet går ut den 1 maj i år.

Områdeschefen för Askim – Frölunda – Högsbo vill inte bemöta kritiken förrän parterna har haft ett möte om 6:6an.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet