Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vår reporter Fouad Youcefi ger dig tre viktiga punkter i Alliansens budget. Foto: SVT

Hemtjänsttaxa chockhöjs i Alliansens budgetförslag i Göteborg

Publicerad

Hemtjänsten ska få mer pengar nästa år om Alliansen i Göteborg får bestämma. Det var ett av beskeden när nästa års budgetförslag presenterades idag. Totalt rör det sig om över 38 miljoner kronor mer för hemtjänsten, men pengarna kommer delvis från höjda taxor för pensionärerna.

Alliansens budgetförslag innehöll en rad olika satsningar, och en anslagshöjning för alla nämnder med omkring 1,5 procent. Men med tanke på att kostnaderna nästa år förväntas öka med uppemot 2,9 procent så innebär det ändå att i princip alla nämnder kommer tvingas spara.

Ändå är kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), nöjd med budgeten.

– Vi klarar att investera inför framtiden, vi klarar utbyggnadstakten av skolor och förskolor utan att göra stora alexanderhugg i vår verksamhet, säger han.

Vill ha effektivare tillsyn

Alliansen har bland annat som mål att Göteborg ska bli en bättre stad för näringslivet, och under 2020 vill man satsa man pengar på bland annat fler och effektivare kontroller och inspektioner.

– Vi kommer satsa mer pengar på att anställa fler personer som ska arbeta med tillsyn. I dag har inte polisen alltid alla de åtgärder som krävs för att stoppa illegal verksamhet och där kan vi utnyttja kommunens verktyg och granska de verksamheter så att de uppfyller exempelvis bullerkrav, hälsokrav och märkning av livsmedel, säger Emmyly Bönfors gruppledare för Centerpartiet.

Hemtjänsttaxan höjs

Något annat som Alliansen vill få till är fler händer i äldreomsorgen, framförallt inom hemtjänsten. I vintras larmade personal inom hemtjänsten om ohållbara arbetssituationer och stress, men det ska det bli ändring på med Alliansens förslag.

38,5 miljoner ska nämligen gå till ökad ersättning för kommunens verksamheter och de privata bolag som ägnar sig åt hemtjänst.

– Där ska det helt enkelt bli fler händer inom hemtjänsten, säger Elisabeth Lann, gruppledare för Kristdemokraterna.

För att göra det får hemtjänsten 25 miljoner i en särskild pengapott. Resterande 13,5 miljoner samlas in genom att framförallt höja taxan för pensionärerna. Timtaxan för hemtjänst höjs från 146 kronor i timmen till 209 kronor, en höjning med 43 procent.

Maxtaxan på 2089 kronor i månaden förändras dock inte.

– De flesta når redan idag upp till maxtaxan, så vi tror inte att det här kommer att påverka så mycket, säger Elisabeth Lann.

Hör om fler av satsningarna i videon ovan.

Kritiken: ”Byråkratiskt monster”

Alliansens budgetförslag är mycket omfattande, och budgetdokumentet blev till sist snarare en 250 sidor tjock bok, med specificerade uppdrag för Göteborgs stads alla olika nämnder och bolagsstyrelser.

Socialdemokraternas oppositionsråd, Jonas Attenius, hade på fredagseftermiddagen inte hunnit sätta sig in i Alliansens budget, men var kritisk bland annat till dess omfattning.

– Det känns som att Alliansens försökt skapa något form av byråkratiskt monster här. Att följa upp och se till att alla de olika uppdragen genomförs kommer bli mycket svårt. Dessutom ser jag att de vill fortsätta med sina privatiserings- och marknadsexperiment, säger han.

Alliansen kommer också låta privata företag ta över den kommunala lokalvården i stadsdelarna. Målet är att spara 25-30 procent i kostnader. Även vaktmästeri och måltidshantering ska under nästa år ses över, enligt budgetförslaget.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Axel Josefsson (M), Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C) och Elisabet Lann (KD). Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer