Theas tvååriga son brändes kraftigt av en soppa på förskolan Foto: SVT / Privat

Theas son brännskadades svårt på förskolan – nu vill hon varna andra

Uppdaterad
Publicerad

En varm grönsakssoppa på förskolan orsakade svåra brännskador på tio procent av Theas tvååriga sons kropp. Nu vill hon att händelsen skall leda till att rutiner ändras på alla förskolor i Göteborg.

– Det är bara en tidsfråga innan det händer igen, säger Thea.

Det är samtalet som alla föräldrar fasar inför. Det om att deras barn skadats allvarligt. För Thea från Göteborg kom samtalet ironiskt nog när hon själv arbetade på barnakuten i Göteborg och hon hörde sin son vråla i bakgrunden trots att han fått fentanyl, som är betydligt starkare än morfin, mot smärtan.

– Då fattade jag hur fruktansvärt allvarligt det var, säger Thea.

Bränt sig kraftigt

Hennes tvååriga son hade fått en mycket varm soppa över sig och bränt sig kraftigt på halva huvudet och ansiktet, ner längs med nacken och ut på axeln. Även underarmen var kraftigt bränd.

– Han har nu efteråt berättat att han suttit på en stol vid ett bord där en het grönsakssoppa ställts fram. Han ville då lukta på soppan men halkade från stolen och fick tag i soppkastrullens kant som åkte ner över honom i fallet, säger Thea.

Ingen i personalen har sett exakt vad som hände, men det hade varit samling på förskolan och hennes son hade vid tillfället istället suttit ensam vid bordet.

Sjukhus en månad

Theas son hamnade på sjukhus i en månad och har fortfarande ärr på sin kropp. En polisutredning pågår och förhör har, enligt åklagaren Tomas Wilén, hållits i ärendet.

– Jag är verkligen inte ute efter att peka finger åt någon person här. Däremot – om inga rutiner ändras så är det ju bara en tidsfråga innan det händer igen, säger Thea.

”Oerhört ledsna”

På förskoleförvaltningen i Göteborg är man väl medveten om händelsen.

– Vi är oerhört ledsna för att detta kunde hända i förskolan. Förskolan ska vara en säker plats, säger Ulla Jonsson, utbildningschef Centrum.

Händelsen har inte lett till en övergripande förändring i rutiner, enbart lokala förändringar på förskolorna i området.

– Vi har där börjat se över till exempel rutinen där barn får följa med och hämta mat på vagnar. Maten skall ju ha en hög temperatur när den lämnar köket, så där får barnen inte köra vagnen längre eller hålla i vagnen, säger Ulla Jonsson.

Nu är det augusti – detta hände i januari. Hur kan en så pass allvarlig olycka inte leda till ändrade rutiner i alla förskolor?

– Vi måste se över vad det är som ska ändras för att det ska vara säkert. Vi har alltid haft rutiner och vi jobbar med dem så att det ska vara så säkert som möjligt, säger Ulla Jonsson.

Men när det sker något så här allvarligt, skulle man inte då kunna skapa rutiner som säger att barn inte ska befinna sig nära så här varm mat? Och applicera det på alla förskolor, så att föräldrar kan lita på att det inte kan hända igen?

– Det beror på vilka rutiner man har. Många har ju redan haft de här rutinerna. Man ska inte lämna varm mat obevakad när barnen finns i närheten, säger Ulla Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.