Foto: SVT

Vändningen: Kommunen backar – Henrik får behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Funktionshindrade Henrik Lundblad får behålla sin anställning i Alingsås kommun. Allmänhetens starka reaktioner på att han skulle tvingas sluta jobba fick kommunen att ändra sig.

Glädjebeskedet kom sent på torsdagskvällen, något Alingsås Tidning var först med att berätta. Henrik Lundblad föddes med en cp-skada och kan inte tala själv.

– Henrik är som en sol här, han är otroligt glad. Men det är märkligt att det ska behövas allt det här för att de skall ändra sig. Tänk en ensam stackare som bara hade försvunnit? Nu skall Henrik åka till jobbet som vanligt, säger Henriks pappa Cjell Lundblad.

Skriftligt uttalande

När SVT Nyheter Väst får kontakt med Anne Gunnevik (L), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, vill hon först hänvisa till ett skriftligt uttalande:

”Jag har full förståelse och respekt för de starka reaktioner som det här beslutet har orsakat. Kultur- och utbildningsförvaltningen har noggrant förberett en placering inom kommunen för Henrik, men den har inte fullföljts enligt intentionen. Av det skälet har jag som ordförande lyft det till politisk nivå och vi i Alliansen har i kväll enats om att verkställa placering för fortsatt arbete inom kommunen. Exakta detaljer och vilken förvaltning får vi återkomma till.”

”Handlar om säkerhet och risker”

Det blir nu en organisatorisk förändring, men ingen praktisk förändring för Henrik Lundblad.

Det blev väldigt kraftiga reaktioner sedan vi uppmärksammade ärendet. Hade ni förutsett de reaktionerna?

– Nej... eller, vi hade tänkt att det skulle kunna bli så. Jag har hela tiden hoppats att det skulle kunna lösa sig med den förvaltning där det hör hemma, nämligen samhällsbyggnadsförvaltningen och avdelningen för park och natur, säger Anne Gunnevik.

– Det handlar om säkerhet och risker.

Borde ni inte redan ha funderat över det under de 26 år som han haft jobbet?

– Jag är jätteglad om du tar den frågan med förvaltningschefen där... Men vedklyvning hör ju inte hemma hos kultur och utbildning!

Anne Gunnevik tillägger att hon tycker det är positivt att så många har engagerat sig så starkt i frågan.

SVT Nyheter Väst träffade Henrik efter beskedet – se hans firande nedan

Så här lät kritiken mot kommunen under torsdagen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.