Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: SVT

Hermansson (S): ”Ett avbräck för Västsverige”

Publicerad

På torsdagsförmiddagen stod det klart att infrastrukturminister Anna Johansson (S) lämnar regeringen och sitt uppdrag som infrastrukturminister. Något som enligt kommunstyrelsens ordförande i Göteborg kan betyda att Västsverige förlorar inflytande.
– Det är klart att det alltid är bra att ha folk där makten är, säger Ann-Sofie Hermansson (S) till SVT.

Den 3 oktober 2014 utnämndes göteborgaren Anna Johansson till infrastrukturminister av statsminister Stefan Löfven. Den 27 juli 2017 fick den resan ett slut. Detta då det stod klart att Johansson begärt att få avgå som statsråd efter den såkallade IT-skandalen.

LÄS MER: Analys: Nu ligger bollen åter hos Alliansen

I Göteborg har socialdemokraternas högste politiker Ann-Sofie Hermansson förståelse för Johanssons beslut.

– Det är tråkigt det som har hänt. Men efter alla dessa turer tycker jag det är ett balanserat och välövervägt beslut, säger Ann-Sofie Hermansson till SVT Nyheter Väst och fortsätter:

– När man som statsråd hamnar i en situation där man får en sådan här misstroendeförklaring ställd emot sig så vet man att det kommer bli allvar i riksdagen. Jag förstår att man väljer att begära sig entledigad då, även om det inte är ett roligt beslut.

Räknar med Johansson i riksdagen

Ann-Sofie Hermansson hade på torsdagseftermiddagen ännu inte talat med Anna Johansson men de ska ha haft kontakt under de senaste dagarna.

TV: Löfven till oppositionen: ”Nu är det allvar, det här är ingen lek”

Kan Anna Johansson hamna i göteborgspolitiken igen?

– Nu är det ju så att Anna är vårt förstanamn på vår riksdagslista. Så jag räknar kallt med att hon kommer fullgöra sitt uppdrag på samma sätt som hon alltid gjort: med ett kompetent och lojalt arbete. Det är inga konstigheter, säger Hermansson.

Men Göteborg och Västsverige förlorar ett statsråd, är det viktigt för området att ha ministrar?

– Det är klart att det alltid är bra att ha folk där makten är, så är det. Det är klart att man kan se det som ett avbräck från Västsveriges sida, ja.

Ser du någon risk med att man förlorar inflytande med tanke på de infrastrukturella satsningar som är på gång i just Västsverige när nu Anna Johansson försvinner?

– Det hoppas jag verkligen inte och det tror jag inte heller. Det är trots allt så att regeringen är ett kollektiv så jag har goda förhoppningar om att vi ska vara på ”speaking terms” ändå med de jättestora infrastruktursatsningar som vi med glädje ser framför oss i Göteborg, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hyllar Annika Strandhäll

I Stefan Löfvens nya regering står det samtidigt klart att en annan göteborgare, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll från Bergsjön, nu får utökat förtroende då hon blir ny socialminister. Ett glädjande besked för Ann-Sofie Hermansson.

– Annika Strandhäll är en alldeles utomordentligt bra människa. Jag tycker hon är både kompetent, engagerad och ger ett väldigt drivet intryck. Så jag är glad att det är Annika som tar över det som Gabriel Wikström nu lämnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer