Arbetsförmedlingens nya prognos innebär positiva besked för Västra Götaland. Foto: TT

Het arbetsmarknad i Västsverige – nyanlända viktig pusselbit

Uppdaterad
Publicerad

Väldigt många arbetsgivare i Västra Götaland planerar att anställa under nästa år. Samtidigt är det svårare än någonsin att hitta önskad kompetens.
– Vi behöver underlätta för alla arbetsgivare att ta ansvar och bidra till etablering av nyanlända, säger Sara Andersson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

På onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin prognosundersökning för 2018 och beskedet är mest positivt. Enligt myndigheten visar prognosen alla tecken på en högkonjunktur, mycket tack vare betydligt ljusare utsikter i världsekonomin.

Därför har Arbetsförmedlingen nu skrivit upp prognosen för året och sysselsättningen i länet beräknas nu öka med 23.000 personer i år och 17.000 personer 2018.

– Den starka västsvenska industrin är starkt bidragande till att många av de nya jobben skapas. Men också bygg- och anläggningsföretagen går på högvarv och en stor del av de nya jobben kommer att skapas inom privat tjänstesektor, men även inom offentlig sektor och då främst den kommunala, säger Sara Andersson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

”Potentialen finns bland nyanlända”

Personer födda utomlands ses av Arbetsförmedlingen som den största arbetskraftsreserven i Västra Götaland.

– En allt större del av de inskrivna arbetslösa utgörs av grupper med svag ställning. Det är också där som potentialen finns. De arbetsmarknadspolitiska redskapen behöver förenklas och vässas, för att underlätta för alla arbetsgivare att ta ansvar och bidra till etablering av nyanlända och andra grupper, säger Sara Andersson.

Prognosen bygger på intervjuer med drygt 2.000 arbetsgivare i länet där fokus varit på deras förväntningar på det kommande året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer