Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Ida Linnér och Erik Goman berätta hur de känner kring hyresutvecklingen som kan komma att beröra dem. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Historiskt höga hyreshöjningar kan vänta – så högt som tio procent: ”Rena rånet”

Uppdaterad
Publicerad

Ökade omkostnader, till följd av bland annat inflation och höga räntor, gör att Fastighetsägarna i Västsverige nu vill se en hyreshöjning på tio procent. Men Hyresgästföreningen varnar för att medlemmarna inte kommer kunna klara det. I Lidköping ser man dystert på den kommande hyresutvecklingen.

– Det är rena rånet mot folk som bor i hyresrätt, säger Erik Goman, boende i Lidköping.  

För en vanlig hyresgäst kan det innebära en ökad hyreskostnad på 700 kronor och bor man in en nyproducerad eller nyrenoverad lägenhet kan hyreshöjningen bli upp till 2 000 kronor i månaden, det menar Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

I en debatt i SVT:s Aktuellt diskuterade representanter från Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen de eventuella höjningarna.

SVT Nyheter Väst begav sig ut på stan i Lidköping – starta klippet för att se vad hyresgästerna säger om hyresutvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.