När kommer våren till Göteborg? Skicka dina vårbilder till vast@svt.se Foto: SVT

Hjälp till att samla vårtecken

Publicerad

Är våren på väg? Det vill nu länsstyrelsen ha din hjälp att ta reda på.

När man tittar ut genom fönstret här i Västra Götaland ser det knappast ut som att våren är på väg. Men nu samlar länsstyrelsen tillsammans med andra myndigheter in allmänhetens vårtecken. Projektet kallas för Naturens kalender.

Kan se klimatförändringar

– Forskarna har inte en chans att vara överallt samtidigt så därför kan allmänheten hjälpa till att följa vårens ankomst och tala om när man sett en första tussilago eller blåsippa, till exempel. Det är viktigt för att kunna se effekter av klimatförändringarna, säger Anna Stenström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Har du sett något vårtecken? Skicka dina bilder till vast@svt.se

Så vet du när våren är här

Visa
  • Den meteorologiska definitionen av vår är att medeltemperaturen under dygnet ska vara stigande och över 0 grader men under 10 plusgrader.
  • Om det sker under ett dygn kallas det för ett dygn med vårtemperatur. Om det inträffar sju dygn i följd räknas det första dygnet som den dag våren anlände.
  • Tidigaste datum för våren är 15 februari. Även om temperaturen är högre innan dess räknas det inte som vår.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer