Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Lorentzon, domprost, och Mikael Lidén, fastighetschef, berätta mer om hur kallt det kan bli i vinter. Foto: TT/SVT

Höga elpriset tvingar Skara att helt stänga 11 av 16 kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Skara pastorat har beslutat att helt stänga elva av sina 16 kyrkor över vintern. Värmen kommer att stängas av helt där på grund av de höga elpriserna.

– Nu stänger vi helt och det har vi aldrig gjort förut, säger domprost Robert Lorentzon.

Starta klippet för att se hur kallt det väntas bli i Skara domkyrka och Varnhems klosterkyrka i vinter.

Det är en idyll och eftertraktad vigselkyrka. Skärvs kryka är en av elva i Skara pastorat som kallställs och bommas igen efter allhelgonahelgen. Inga dop eller begravningar blir möjliga i vinter.

– Vi kommer att stänga från tiden efter allhelgona fram till april helt och hållet, och inte öppna dem förrän vårvärmen kommer förhoppningsvis i början av april, säger Robert Lorentzon.

I de fem kyrkorna i Skara som hålls öppna sänks värmen med två grader.

Fler pastorat kan ta efter

Det finns ingen samlad siffra på hur många kyrkor som kommer att helt kallställas och stängas i landet. Pastoraten och församlingarna är självbestämmande och det utgår inga order från stiften.

Vad som är helt klart är att värmen kommer att sänkas mer eller mindre radikalt i ganska många kyrkor, och gudstjänster dras in helt eller delvis. Energifrågan diskuteras livligt i pastorat och församlingar just nu, men få är klara med beslut.

– Jag tror att fler kommer att följa Skaras exempel, säger Robert Lorentzon.

Inte ens 20 har full uppvärmning

I Karlstads stift kommer fler kyrkor än tidigare att hålla en lägre grundtemperatur och fler högtider att firas i församlingshem istället. Stiftet har sedan 2006 minskat energianvändningen med cirka en miljon kilowattimmar per år.

Bara tio procent av stiftets cirka 170 kyrkor har full uppvärmning. Resten sänker värmen mellan aktiviteterna. I vissa fall ner till skyddsvärme, alltså bara ett par grader ovanför utetemperaturen.

I Melleruds pastorat planerar man att kallställa fyra av pastoratets elva kyrkor för att spara energi.

– Det är första gången som det görs, säger kyrkoherde Lena Hildén till SVT Nyheter. Hon menar att åtgärden är till för att spara energikostnader men också en solidaritetshandling.

Minst ett 40-tal i Göteborgs stift

Göteborgs stift beräknar att minst ett 40-tal kyrkor kommer att vara vinterstängda. Men till skillnad från i Skara kommer de att kunna öppna för dop och begravningar. Fler lär tillkomma eftersom siffrorna bygger på stiftets egen rundfrågning om vinterstängning där cirka 20 procent har svarat hittills.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer