Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var i september förra året som 22-åringen högg ihjäl två unga män efter att de brutit sig in i hans lägenhet i Ulricehamn. Foto: SVT

22-åring frias från dubbeldråp i Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man dödade två unga män som bröt sig in i hans lägenhet i Ulricehamn. Trots att han erkänt att han högg ihjäl männen med kniv frias han nu.

– Jag pratade med min klient på telefon och han är ju extremt lättad, det är ju väldigt skönt, säger mannens advokat Mia Sandros.

En natt i september förra året klättrade två unga män in via en balkong i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn. I lägenheten gick den 22-åriga lägenhetsinnehavaren till attack med kniv och högg ihjäl de två männen som var 17 och 20 år gamla. Han hävdar att han agerade i självförsvar.

Tingsrätten går på 22-åringens linje och friar mannen och skriver i domen att man ”bedömt att han agerat i nödvärn och svårligen kunde besinna sig.”

Konflikter kring drogmarknad

Händelsen bottnar i en konflikt mellan två aktörer på drogmarknaden i Ulricehamn.

– Tingsrätten har, när det gäller dråpåtalet, ansett det visat att 22-åringen varit så trängd och rädd, att han inte haft någon tid att överväga alternativ eller handla annorlunda. Trots den väldigt olyckliga utgången anser vi att han ska gå fri. En av advokaterna sa i början av rättegången att det bara finns förlorare i det här fallet. Jag kan bara hålla med, säger Niina Andersson, rådman i pressmeddelandet.

Åklagaren ansåg att han använde mer våld än vad som var försvarbart. Vad säger han själv om det?

– Det har inte hunnits funnit några alternativa handlingsvägar, att det blev så allvarliga skador är inget han avsett. Han instinkt har varit att försvara sig, säger 22-åringens försvarsadvokat Mia Sandros.

Tidigare elever på gymnasieskolan

Det uppmärksammade dubbeldråpet har väckt stor uppmärksamhet i Ulricehamn. Flera av de inblandade har varit elever på gymnasieskolan.

– Allvaret i de samhällsproblem som finns har blivit allt mer påtagligt för oss, säger rektorn Matthias Nordgren på Tingsholmsgymnasiet,.

Åklagaren Martin Svensson yrkade på sju års fängelse i sin slutplädering för 22-åringen. Men den misstänkte mannen släpptes på fri fot några dagar efter rättegångens slut.

Under rättegången handlade det till stor del om hur mycket våld 22-åringen hade rätt att utöva.

Åklagaren åtalade ytterligare tre personer för försök till grovt rån samt en person för medhjälp till försök till grovt rån. Dessa personer tog sig aldrig in i lägenheten, men döms för försök till rån respektive medhjälp till försök till rån.

I klippet ser du Daniel Martinsson, lektor i straffrätt berätta om nörvärnsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dennis Martinsson är lektor i rättsvetenskap på Stockholms Universitet. Hör honom berätta om man får döda i en nödvärnssituation och vilket straff den åtalade 22-åringen kan förvänta sig. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.