Nu växer tången som bäst på västkusten.

Nu är det högsäsong för tång

Uppdaterad
Publicerad

Klimatsmarta och fulla med nyttiga ämnen. Tång och alger har blivit en trend i matvärlden och bor du utmed bohuskusten kan du plocka själv.

Krispiga – som kål, brytbönor eller sockerärtor.

Så vill tångdykerskan Linnéa Sjögren beskriva de bohuslänska tångsorterna som just nu går att plocka.

– Det är väldigt många som tror att det är farligt. Det är lite lustigt egentligen, för det är snarare tvärt om. När man äter tång och alger så äter man väldigt långt ner i näringskedjan. Äter man fisk så äter man mycket högre upp, säger hon.

Lättplockat i Bohuslän

Tång har varit ”nästa stora grej” i matvärlden i flera år. I Kosterhavets nationalpark odlas redan tång på forskningsbasis och nyligen gavs startsignal för en första kommersiell odling. Tidigare har den mesta tången kommit från asiatiska vatten men efter kärnkraftsolyckan i Fukushima är matkännarna på jakt efter nya vatten. Då är Skandinavien och bland annat Bohuslän intressant.

För den som vill plocka själv är kustremsan norr om Fjällbacka extra lämplig. Den grunda skärgården gör att mycket tång växer lättåtkomligt.

”Som kantarellhundar”

Linnéa Sjögren har sedan ett år tillbaka lämnat livet som bibliotekarie för att ägna all sin tid åt tång. Bland annat anordnar hon med jämna mellanrum tångvandringar utanför Grebbestad.

Är det svårt att få folk att se på tång som något annat än ogräs?

– Nej, det är det inte när de väl börjat. Då går de loss fullständigt och hittar på nya maträtter och blir som små kantarellhundar i tången, säger hon.

Tips vid tångplockning

Vattnet ska vara i rörelse – rent och friskt. På samma sätt som du inte plockar svamp intill E6:an plockar du inte tång i en marina.

På västkusten är all tång ätlig. Allt smakar inte gott, men inget är giftigt.

Några sorter att börja leta efter är blåstång, havssallad, sudare och sockertång/skräppetare.

Mellan april och juni är flest arter aktiva och bör plockas medan havet är förhållandevis kallt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.