Kommunalrådet Ylva Pettersson (M) välkomnar en rättslig prövning. Foto: SVT/Privat

Efter coronakritiken mot Skara – kommunalrådet: Tacksam att frågan ska prövas

Uppdaterad
Publicerad

Skara kommun har kritiserats för att man inte berättat vilka särskilda boenden som varit drabbade av coronarelaterade dödsfall. Kommunalrådet menar att kommunen försökt följa lagstiftningen med hänvisning till patientsekretessen, men välkomnar att frågan prövas.

– Nu får vi en rättslig prövning och det känns väldigt bra att den prövningen görs, säger Ylva Pettersson (M).

SVT avslöjade att en tredjedel av de boende på Vallehemmet avled i covid-19. Det handlar om tio eller elva personer. I ett fall är kommunen osäker men har ändå rapporterat 11 i statistiken.

Men kommunen har inte velat peka ut boenden med hänvisning till patientsekretess. Endast anhöriga till de som smittats har meddelats. Flera andra anhöriga har uttryckt kritik mot att de inte blivit informerade.

Coronaviruset i Västsverige

– Vi har inga jättestora boenden. Vi har ganska små boende med litet antal boende. Det innebär att då måste man vara jättenoga att bedöma från fall till fall om det är möjligt att lämna ut information, säger kommunalrådet Ylva Pettersson (M).

Prövning väntar

På ett annat särskilt boende i Skara kommun har två personer avlidit i covid-19. Där har en anhörig till en boende begärt ut information om var smittade och döda finns, men fått nej av kommunen. Det ärendet är överklagat till kammarrätten.

– Vi har varit så öppna som det är möjligt att vara inom den lagstiftning som finns. Sedan är det möjligt att man i en rättslig prövning kommer fram till ett annat förhållningssätt och då kommer vi naturligtvis att följa det man kommit fram till, säger Ylva Pettersson (M).

Det har ju gått många rykten om att situationen varit illa på Vallehemmet. Vore det inte ha varit bättre att berättat som det var?

– Kommunen har fortfarande inte varit ute och informerat om vilka boenden som varit smittade. Man förhåller sig till den tolkning av lagstiftningen som vi har fått från vår kommunjurist.

Vad har du att säga till dem som uppfattar det som en brist på transparens?

– Jag har jättestor förståelse för det. Som anhörig skulle jag känna så. Men ett regelverk är till för att man ska ha en rättssäker behandling. Det hade varit så himla enkelt att bara säga att vi borde ha berättat allt. Men det finns faktiskt en anledning till att det finns en lagstiftning som garanterar individens integritet och sekretess. Det får vi inte glömma. Intressen vägs mot intressen. Och det är svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet