Det är kul att ta hem det här när man kämpat så länge, säger Disa Molin. Foto: TT

Hon är Sveriges bästa konditor

Publicerad

Efter två intensiva tävlingsdagar står det klart att göteborgaren Disa Molin blir årets konditor 2018.

– Det är kul att ta hem det här när man kämpat så länge, berättar hon för TT.

Fem av landets skickligaste konditorer har tävlat om den ärofyllda titeln inför ett fullsatt publikhav på Bak- och chokladfestivalen i Stockholm. I en kamp mot klockan har deltagarna försökt imponera på juryn i delmomenten tårta, tre sorters söta smårätter och tallriksdessert.

”Kände knappt tävlingsnerverna”

Men vinnaren Disa Molin kände knappt av tävlingsnerverna.

– Jag har kört mina tidträningar på hemmaplan och var förberedd på att det skulle bli stressigt. Jag var så fokuserad på det jag gjorde att jag inte såg någonting utanför mitt bord, säger hon.

För att uppmärksamma att bakverkstävlingen nu fyller 30 år var temat för årets upplaga tivoli. Enligt juryns motivering lyckades Molin, ”likt en upplevelse på tivoli”, bjuda på en variation av lugna, oväntade och blixtrande smakupplevelser.

Mest nöjd med sin dessert

Själv är Molin mest nöjd med sin dessert, formad som en slänggunga och smaksatt med bland annat den japanska citrusfrukten yuzu, timutpeppar och svartvinbär.

– Den är väldigt smakrik och väldigt jag. Jag gillar tydliga smaker och syra, säger hon.

Vad tror du att den här vinsten kommer föra med sig?

– Jag är nöjd med mitt liv men det ska bli väldigt spännande att se hur det här året blir. Vinsten kommer nog ge mycket extra gästspel och uppdrag.

Fakta: Årets konditor

Bakverkstävlingen Årets konditor arrangeras för 30:e året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Finalen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen.

Segraren får titulera sig som Årets konditor, tillika Svensk mästare för professionella konditorer, och tilldelas en prissumma på 40 000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.