Shakiras är nära sitt mål att få svensk sjuksköterskeexamen. Foto: SVT

Hon lämnade Filippinerna för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Shakira Gomuad hade aldrig tidigare jobbat med äldre. Och svenska språket kunde hon definitivt inte.

Ändå valde hon att ge äldreomsorgen i Sverige en chans.

– Jag vill bidra till vården här och hoppas bli accepterad, säger hon.

Det var genom en tidningsannons i hemlandet som Shakira Gomuad fick upp ögonen för Sverige. Där och då bestämde hon sig för att ge sig ut på en lång resa. En resa med många utmaningar, inte minst detta att lära sig ett nytt språk.

– Jag minns första veckan här, när jag kom in till en brukare och försökte förklara vad jag skulle göra och fick bara ett ”va?” till svar, säger hon och skrattar. Nu går det bättre.

Nytt med äldreboenden

Vi träffar henne på äldreboendet i Fiskebäck i Göteborg. Här har hon varit i ett och ett halvt år nu.

Att ta steget att jobba utomlands var inte svårt för Shakira. Lönen för sjuksköterskor i hemlandet är låg, bara 3-5000 kronor i månaden. Tidigare har hon också arbetat på sjukhus i Saudiarabien. Nu lockade ett arbete med mindre stress. Men att jobba med äldre var helt nytt för Shakira.

– I Fillippinerna har vi inte äldreboenden, så först kändes det lite konstigt. Men sen tänkte jag att det här är människor som har behov av hjälp, och det är det jag fokuserar på.

Språket svårast

Språket har varit den största utmaningen. Men för att få sin svenska sjuksköterskelegitimation måste Shakira också genomgå en rad prov och praktiska tester. Under tiden får hon bara arbeta som undersköterska och trainee.

– Jag väljer att se det positivt. Att arbeta som undersköterska har inneburit en chans att lära mig språket bättre och att få en överblick över verksamheten här, och vad brukarna behöver.

Hon säger att hon trivs, både på jobbet och i Sverige. På fritiden umgås hon med de andra filippinska sjuksköterskorna som fått arbete i Göteborgsområdet. De bor till och med ihop.

– Vi brukar gå på bio eller bowla när vi inte pluggar, berättar Shakira.

Och nu är målet nära för Shakira. En stor tenta återstår, därefter en tre månader lång praktik.

Vad händer sedan?

– Då vill jag jobba här, kanske inte hela livet men några år i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.