• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Shaista och Zawwar Hussains dotter Dua lyckades rymma från sitt korttidsboende trots att kommunen ska ha tillsyn. Foto: SVT

Mötte sin dotter som rymt från korttidsboende i Trollhättan – springandes på E45

Uppdaterad
Publicerad

När Shaista Hussain skulle hämta sin dotter Dua från korttidsboendet en eftermiddag i augusti möttes hon av en chock: Synen av dottern som sprang mitt i en korsning på E45:an.

– Jag tvärnitade och bara skrek, säger hon.

Hör hennes berättelse i klippet ovan.

För att få avlastning i omsorgen av sin 11-åriga autistiska dotter Dua, lämnar föräldrarna Shaista och Zawwar Hussain henne några timmar i månaden på korttidsboendet i Skoftebyn i Trollhättan.

Men en dag när Shaista Hussain som vanligt ska hämta Dua, ser hon dottern springandes mitt på vägen flera hundra meter från boendet. Då har hon bara minuter innan ringt för att kontrollera att allt var ok inför hemfärden.

– Ingen sa till mig att hon var borta, säger hon.

Allvarlig händelse

Att Dua lyckades rymma från boendet är rapporterat som en avvikelse av Trollhättan stad och utreds på chefsnivå. Ändå händer en liknande situation knappt två veckor senare, då 14-årige Jimmy som bor på samma korttidsboende, tar sig till andra sidan av motorvägen.

– Vi ser väldigt allvarligt på alla sådana här händelser, säger Jane Johansson, chef på omsorgsförvaltningen Trollhättans stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.