Hönor ska minska matsvinn i experimenthuset

Uppdaterad
Publicerad

Hönorna flyttar in hos HSB Living Lab i Göteborg. De boende i experimenthuset slänger för mycket mat.

Ett hönshus har rests utanför HSB Living Lab, ett experimenthus som hade inflyttning i slutet av förra sommaren. Anledningen är de boende slänger för mycket mat.

Men genom att de får sköta om hönsen, och mata dem med till exempel potatisskal, hoppas projektledaren tillika beteendestrategen Kajsa Lindström att matsvinnet ska minska.

– Jag hoppas att det skapar ett värde för maten. Vi har satt upp lappar på de boendes kylskåp där man kan se vad hönorna gillar att äta och inte. Då kan de gå ner och ge maten till hönsen i stället för att slänga den. Matproduktionen tar på jordens tillgångar och resurser. Då är det väldigt viktigt att vi inte kastar den maten, säger hon.

Kan leva på kastad mat

I HSB Living Lab bor cirka 30 studenter och några lärare. Men det är inget vanligt bostadshus. Där mäts allt som de boende gör. Bland annat koldioxiden från andningen och deras energianvändning. Informationen samlas in med hjälp av tusentals sensorer och tanken är att den samlade datan ska leda till bättre bostäder i framtiden.

Bakgrunden till hönsprojektet är att Kajsa Lindström gjort en utförlig genomgång av innehållet i husets soprum.

– Jag har hängt i det här husets soprum och sett att de slänger väldigt mycket mat skulle kunna ätas upp någon gång i processen, allt ifrån bröd till hela kålhuvuden.

Enligt henne motsvarar den kastade maten i huset ungefär snittet i Sverige, det vill säga cirka 74 kilo per person och år. Och det är inte lite.

– Det är i alla fall så pass mycket att jag skulle kunna leva på det, så det är några kilo i veckan, säger Kajsa Lindström.

Byggde ett hönshus

Dessutom visade sopanalysen som hon gjorde i huset att de boende är väldig förtjusta i ägg.

– Dels så såg vi att all den mat som slängs skulle höns faktiskt kunna äta. Och i och med att de äter mycket ägg blir det cirkulärt att de får äggen från hönsen.

Slutsatsen: bygga ett hönshus.

– Tillsammans med de boende kom vi på den här iden att bygga ett hönshus, säger Kajsa Lindström.

”Påminnelse om naturen”

Sarah Lindau är en av studenterna som bor i experimenthuset HSB Living Lab och en av dem som hjälpt till att resa hönsgården.

– Det är så kul att ha ett projekt där alla får mötas i huset och samarbete kring någonting, säger hon.

Och hon hade inte en aning om att de slängde så mycket mat.

– Det trodde man inte. Man tänkte nu flyttar vi in ett gäng där de flesta är unga och folk är lite miljömedvetna, men nej.

Sarah Lindau tror att mycket handlar om att planera i förväg, så att mat inte blir gammal och måste kastas. Hon är inte säker på att de kommer att slänga mindre i och med det här projektet.

– Kanske, det är också en påminnelse om naturen. Sen blir väl så att det går att använda som hönsfoder som jag har förstått det och då blir det ju mindre faktiskt, säger hon.

Vision om fler hönshus

Under två månaders tid kommer de boende att ta hand om, och mata, fem stycken hönor som bor i ett hönshus på gården. Kajsa Lindström kommer att hålla koll på matsoporna under tiden projektet pågår och även efteråt för att se huruvida det faktiskt påverkade slängandet.

Om det slår väl ut är tanken är att fler bostadshus ska kunna ha hönsgårdar.

– Visionen är då att fler hus och boenden ska kunna ha höns. Kanske kan man ha höns på taken i framtiden, säger Kajsa Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.