10-åriga Janna behöver sondmatning men enligt försäkringskassan har hon inte rätt till personlig assistans. Foto: SVT

Domstolar går emot Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Janna Petrovic har blivit av med rätten till personlig assistans. Men en ny dom i Kammarrätten i Göteborg har gett familjen en strimma hopp.

– Det är de här förnuftiga människorna som vi efterlyst hela tiden, säger mamma Asta Norrman.

Janna Petrovic, 10 år, har en grav funktionsnedsättning och kan varken gå eller prata och har stora problem med att svälja mat. Men trots det uppfyller hon, enligt Försäkringskassan, inte kriterierna för att få personlig assistans.

På Jannas träningsskola står varje dag matträning på schemat. Den senaste tiden har hon gjort stora framsteg och idag kan hon äta en måltid per dag via munnen. Men sväljfunktionen är inte fullt utvecklad och för att få i sig tillräckligt med näring måste hon sondmatas fler gånger per dag.

Sondmatning ger inte rätt till assistans

Hade Janna kunnat äta all mat genom munnen, så hade hon fått behålla den omfattande hjälp hon har via den statliga assistansen idag. Att matas med sked bedöms nämligen vara ett grundläggande behov, som ger rätt till assistanstimmar. Sondmatning däremot är sjukvård enligt Försäkringskassan och faller därför utanför deras åtagande.

– Jag tycker att det är nedvärderande när makthavare använder kryphål i lagen för att komma undan och slippa betala, säger Asta Norrman.

Dottern Janna Petrovic är långt ifrån ensam om att ha drabbats av Försäkringskassan stränga lagtolkning. Men nu har en dom i Kammarrätten i Göteborg tänt en strimma av hopp.

Domen rör Elinana Khudayda. En åttaårig flicka i Malmö, som även hon har en grav funktionsnedsättning och måste sondmatas.

”Vi har kämpat”

Tre år har gått sedan Eliana fick avslag på sin ansökan om personlig assistans. Nu efter att ha överklagat beslutet, så har hon fått rätt. Både Förvaltningsrätten och Kammarrätten går helt emot Försäkringskassan stränga lagtolkning i frågan om sondmatning.

– Äntligen någon som lyssnar. Vi har kämpat för det här jättemycket. Hon måste ju få hjälp för att kunna leva så normalt som möjligt trots sitt funktionshinder, säger Hannan Rasho, Elianas storasyster.

Men Försäkringskassan ger sig inte. De står fast vid sin tolkning och har överklagat Elianas dom till högsta instans.

– Det behövs ett vägledande avgörande och vi är oerhört angelägna om att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp det här, säger Eva Nordqvist rättschef på Försäkringskassan.

Hon understryker att det här inte är en fråga om huruvida de som sondmatas har ett hjälpbehov eller inte. I grunden handlar det om vem som ska stå för kostnaderna.  

– Det handlar om hjälpen ska tillgodoses av oss eller någon annan aktör som kommunen eller sjukvården till exempel, säger Eva Nordqvist på Försäkringskassan.

Dom kan bli vägledande

Blir Elianas dom vägledande så får den betydelse för Janna och flera andra barn och vuxna som just nu svävar i ovisshet och väntar på besked om vilken hjälp de kommer att kunna få och varifrån den ska komma.

– Vi håller tummarna att vi ska få bifall. Inte bara för Eliana. Det finns många där ute som väntar på det här, säger Elianas storasyster Hannan Rasho.

Jannas mamma, Asta Norrman, känner sig optimistisk efter att ha läst Kammarrättens dom.

– Det är de här förnuftiga människorna som jag har efterlyst hela tiden. Att barn som sondmatas skulle få mindre hjälp, det är idiotiskt, säger Asta Norrman.

Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.