Marcus Josefsson har bistått ett 30-tal drabbade. Foto: SVT/Rosengrens Advokatbyrå

Hoppas att domen ska hjälpa att läka

Publicerad

Marcus Josefsson har biträtt både skadade elever och föräldrar till de barn som omkom i bussolyckan. Han hoppas på att dagens dom ska bidra till läkeprocessen.
– Vad jag hoppas är att domen, oavsett utfall, blir en möjlighet för många att lägga det bakom sig.

Marcus Josefsson har varit en av tre målsägandebiträden i målet. Han har biträtt totalt 33 målsägande. Det handlar om föräldrar som förlorade sina barn i olyckan, lärare och elever med både svåra och mindre allvarliga skador.

– Det som kanske inte kom fram i rättegången ordentligt var hur tungt psykiskt det har varit för alla. Det har varit väldigt tungt. Det framgår inte tydligt av den medicinska dokumentationen som varit mycket akutjournaler. Psykiska besvär kan ta tid innan de etablerar sig och är dokumenterade, säger Marcus Josefsson.

Det har nu gått över två år sedan olyckan inträffade. Bussen var på väg till fjällen, men söder om Sveg i Härjedalen slutade skidresan i en tragedi när bussen körde av vägen. Tre högstadieelever från Marks kommun omkom och flera skadades.

Nekar till brott

Enligt åklagaren så orsakades olyckan av att chauffören varit trött. Själv nekar chauffören till brott.

I mars inleddes rättegången mot den chaufför som körde bussen. För att få plats med alla åhörare fick rätten använda sig av extrasalar. Under rättegången var det stundtals känslosamt i salarna.

– Jag upplevde att de flesta målsägande tyckte att det var tungt. Samtidigt så gjorde de målsägande som angav vittnesmål det väldigt bra, trots ung ålder och att man vet att det är många som lyssnar. Det hade varit en stor anspänning för vem som helst och är naturligtvis ännu större för ett barn, säger målsägandebiträde Marcus Josefsson.

Tankar inför domen

Nu återstår tingsrättens dom om olyckan. Och bland Marcus Josefssons klienter så finns olika tankar kring domen.

– Många vill se en fällande dom och tycker att det är viktigt. Många kanske inte tycker att en fällande dom är det viktiga utan att det viktigaste är att frågan blir prövad och att det blir utrett så långt det är möjligt vad det var som hände.

Hör SVT:s reporter berätta om rättegången i klippet.

Idag kommer domen för bussolyckan Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet