Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Lindberg är ansvarig dykare på plats för att bärga båtvraken från Hamburgsundskanalen. I klippet förklarar han hur det ska gå till. Foto: SVT/Helena Josefsson

Så går vrakbärgningen i Hamburgsundskanalen till – hör dykaren berätta

Publicerad

Viktor Lindberg är ansvarig dykare på plats i Hamburgsundskanalen för att tillsammans med sina kollegor bärga båtvraken som legat där i decennier.

30-årige Viktor Lindberg är anläggningsdykare och det bärgningsjobb han nu utför i Hamburgsundskanelen i Tanums kommun hör inte till vanligheterna för honom.

– Vanligtvis så jobbar jag med vanliga båtar som flyter. Med inspektioner och propellerpoleringar och sådant där. Här måste man tänka lite extra, för det finns ingen regelbok att gå efter, säger han.

Upptäcka mer under vattnet

Det var när han var liten och tillbringade somrarna på Dalarö i Stockholm hos sina farföräldrar som intresset för att vara i vattnet väcktes.

– Jag började segla när jag var åtta år och sedan ville jag upptäcka mer under vattnet. Så när jag var less på att snorkla och dyka ner och hålla andan var nästa steg att ta dykcertifikat.

Sedan fem år tillbaka arbetar han som anläggningsdykare och har nu slutat dyka på fritiden.

– Jag får nog av det i mitt jobb numera, säger han glatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.