Munkedals ridklubb påverkas av hästbristen

Uppdaterad
Publicerad

En lugn och stabil häst som många ryttare kan rida på. Det letar många stall efter vilket gör att ridskolorna har svårt att få tag på bra hästar och ponnyer till sina verksamheter.

– Emellanåt är det svårt att få ihop det, säger Gisela Lindström, kassör på Munkedals ridklubb.

SVT har sökt runt 35 ridklubbar i Västsverige och fick kontakt med 20 stycken. Bland dem tyckte 18 att det är svårt att hitta ridskolehästar att köpa, vilket påverkar verksamheterna på olika sätt. Bland annat är det de stigande hästpriserna som ställer till det.

– Det i kombination med alla andra ökande priser, till exempel veterinär och foder, leder givetvis till ökade ridpriser och mindre pengar till investeringar, säger Stina Pilhall, verksamhetschef på Trollhättans fältrittklubb.

Även Munkedals ridklubb har svårt att hitta nya hästar.

– Än så länge så fungerar det. Men det är under förutsättningen att hästarna är friska. Vi blir ju sårbara när de är sjuka.

Om ett tag väntas två av hästarna gå i pension, men att hitta ersättare till dem tros inte bli helt lätt.

– Det är svårt. Man är så beroende av hästhandlare. Det är många importerade hästar och det är jättesvårt att veta vad man får. Det låter alltid bra, men det är inte så bra när det väl kommer till kritan. Ibland har man tur, säger Gisela Lindström som är klubbens kassör.

 I videon får du följa med till stallet och höra hur ridskolan påverkas av hästbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.