Trakasserier, övergrepp och sexism kan vara vardag för de som jobbar inom sjöfartsbranschen. Hör Linda och Cajsa berätta om sina egna, och andras, upplevelser ombord. Foto: SVT

Hör kvinnornas berättelser från sjön: ”En tjej ville hänga sig i maskinrummet”

Uppdaterad
Publicerad

I #lättaankars Facebook-grupp kan man läsa berättelser från kvinnor som jobbat och jobbar inom sjöfartsbranschen, och erfarenheterna sträcker sig ifrån allt från sexistiska kommentarer till regelrätta övergrepp.

En del av berättelserna från gruppen har blivit en tolv minuter lång Youtube-video som används vid utbildningar för blivande sjöbefäl och besättning.

– En tjej blev tafsad på av en kollega. Men facket och arbetsgivaren tog hans parti, och han fortsatte trakassera henne ombord. Det blev så illa att hon letade efter ett ställe att hänga sig i maskinrummet, berättar Linda.

Tagits på allvar

Enligt Linda och Cajsa har stora delar av sjöfartsbranschen tagit #metoo på stort allvar och arbetat aktivt för att komma tillrätta med problemen. Främst är det stora rederier och branschorganisationer som tagit tag i frågan.

Men det finns mycket kvar att göra anser både Linda och Cajsa.

– Vi kollade i gruppen om något har förändrats efter #metoo. Och de berättar tyvärr att de som var schyssta innan är det fortfarande, och de som var elaka har inte förändrats särskilt mycket, berättar Linda.

Hör Linda och Cajsa berätta om sina egna, och andras upplevelser, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer