Eva Vinkvist, ordförande i ILCO, ur-, tarm och stomiförbundet i Västra Götaland. Foto: SVT

Här kräver stomiordföranden beslutsfattarnas avgång

Uppdaterad
Publicerad

Desperation, panik och oro. Det är upplevelsen som stomiförbundsordföranden Eva Vinkvist fått i samtal med stomipatienter som drabbas av Västra Götalands nya avtal. Nu kräver hon beslutsfattarnas avgång.

– De vet inte hur det är att leva som stomipatient, säger hon.

Upphandlingen innebär att omkring 2 800 av Västra Götalands 6 000 stomipatienter tvingas byta produkter, som exempelvis stomipåsar och stomibandage.  

Men att hitta en produkt som fungerar är inte det enklaste, menar Eva Vinkvist, ordförande i ILCO, tarm-, uro- och stomiförbundet i Västra Götaland.

– Vi alla är olika, med olika kroppsstorlekar och olika hudtyper. En produkt som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är väldigt individuellt, säger hon.

Har tillgång till färre produkter

Västra Götalandsregionen har upphandlat 1 800 stomiprodukter. I de flesta andra regioner har stomipatienter tillgång till 2 500 stomiprodukter.  

– Det är inte jämlik vård, säger Eva Vinkvist.

Hör hennes ilska mot Västra Götalandsregionens beslut i klippet ovan.

Regionrådet om stomi-kritiken: ”Går att få dispens”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.