Hör varför Monica öppnade sitt hem för en okänd familj

Publicerad

Ungefär 600 nyanlända i Göteborg saknar en fast bostad. Samtidigt finns det många som har tomma rum hemma. Följ med hem till Monica Hofvenschiöld i Tynnered som öppnade sitt hem för Smret Atobrhan och hennes två barn.

– Det är ensamt i ett stort hus. Jag har ju rum över och vill kunna hjälpa till, säger Monica Hofvenschiöld, som bor i området Tynnered i Göteborg.

Hon kom i kontakt med Hjärterum, som är ett projekt som hjälper nyanlända och personer som vill hyra ut rum eller hela bostäder att komma i kontakt med varandra.

Smret Atobrhan och hennes två barn, som är 7 och 9 år, var en av många familjer i Göteborg som inte kunde hitta någon bostad. De bodde därför på ett vandrarhem. Men sedan en tid tillbaka bor de nu hemma hos Monica Hofvenschiöld. 

– Jag och mina barn är jätteglada. Det var väldigt svårt att bo på vandrarhem, säger Smret Atobrhan.

Över 100 personer har fått bostad

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om projektet och när vi nu träffar initiativtagarna igen har det gått drygt ett år sedan starten. Totalt har man nu ordnat bostäder åt 116 personer, ungefär 50 av dem är barn.

Bakom projektet står Göteborgs Räddningsmission, Boplats och Göteborgs Stad. Hyresgästerna betalar själva hyran, medan projektet fungerar som en mellanhand.

– Det som är unikt med Hjärterum är att vi är en trygghet mellan hyresvärd och hyresgäst, där vi går in som en mellanhyresvärd, säger Arash Mansouri, projektledare för Hjärterum. 

Får samtal dagligen

Målgruppen är nyanlända som blir anvisade till kommunen enligt bosättningslagen och ensamkommande ungdomar som går på gymnasiet.

– Dagligen hör personer av sig som är hemlösa eller på väg att bli hemlösa. Och vi märker att det är fler och fler som är självgående, som har jobb eller studerar men ändå saknar en bostad, säger Arash Mansouri, projektledare för Hjärterum. 

Följ med hem till Smret och Monica i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer