Många busschaufförer upplevde hot i samband med biljettkontroller. Foto: TT

Hot ledde till stopp av biljettkontroller i Uddevalla – Västtrafik avfärdar anklagelser

Publicerad

Efter att fackförbundet Kommunal krävde ett stopp av biljettkontroller på bussar i Uddevalla har anklagelser riktats mot Västtrafik. Enligt Sveriges Radio P4 Väst har Kommunal hävdat att Västtrafik hotat med viten om inte biljettkontrollerna införs igen – något som nu slås tillbaka av Västtrafik.

Det var under måndagen som bussförare på bolaget Omnibuss i Uddevalla slutade kontrollera passagerarnas biljetter. Detta på uppmaning från fackförbundet Kommunal, med motiveringen att kontrollerna lett till hot mot busschaufförerna under lång tid. Något som Sveriges radio P4 Väst var först med att rapportera.

I ett dokument från fackförbundet som radiokanalen tagit del av heter det:

Risken och faran är ett direkt hot mot personalens hälsa och välbefinnande. Hoten har ibland också vart så pass allvarliga att skydd för arbetstagarens egna liv och hälsa inte kunnat främjas eller garanteras.

Sedan stoppet av kontroller infördes har Kommunal hävdat att man fått ta emot hot från Västtrafik om viten – om man inte upptar kontrollerna igen, enligt Sveriges Radio P4 Väst. Men detta dementeras nu av Västtrafik.

– Detta är information som inte stämmer. Vi har ingen möjlighet att utföra viten som rör arbetsmiljö, och det är inget som har varit uppe i våra samtal. Vi blev väldigt förvånade när denna uppgiften kom, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik, till SVT Nyheter Väst.

Vill få slut på skyddsstoppet

Hon berättar att det ändå ligger i Västtrafiks intresse att det så kallade skyddsstoppet upphävs och biljettkontrollerna upptas igen. Detta för att Västtrafik förlorar pengar på skyddstoppet.

– Det ingår i förarnas arbetsuppgifter så det är klart att det är viktigt. Men man ska inte behöva vara med om hot och våld. Det är väldigt allvarligt, och det ska man inte behöva vara med om som bussförare och det ser vi allvarligt på. Det är inte okej att man känner sig otrygg på jobbet, säger Mette Ramquist.

Nu hoppas Västtrafik att bussbolaget ska vidta åtgärder för att trygga bussförarnas arbetsmiljö – även när man utför biljettkontroller. Västtrafik har nu satt in fler biljettkontrollanter i området.

– Chaufförerna ska ju kontrollera så att alla passagerare har giltiga färdbevis. Med biljettkontrollanterna kollar så att man har giltigt färdbevis, och har dessutom rätt att dela ut tilläggsavgift.

Kroppsburna kameror

Ett annat beprövat sätt kan vara så kallade kroppsburna kameror. Något som gett positiv effekt på tågkontrollanter som drabbats av hot, menar Mette Ramquist. Men om det kommer att bli aktuellt för förarna på Omnibuss är oklart i nuläget.

– Uddevalla Omnibuss har tagit fram en åtgärdslista och den har vi fått ta del av och pratat med dem om. Vi tyckte det var en bra lista, så nu ska Omnibuss prata med facket om de åtgärderna, säger Mette Ramquist.

Skyddsstoppet pågår tills vidare och ännu finns ingen prognos för när kontrollerna kommer att upptas igen.

SVT  Nyheter Väst har sökt Omnibuss och fackförbundet Kommunal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer