• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Skee skola håller öppet som vanligt. Men säkerheten runt skolan har skärpts. Foto: Privat

Hot mot ännu en anställd i Skee

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en anställd inom barnomsorgen i Skee, den här gången inom förskolan har mottagit hot med rasistiska undertoner. Det har framkommit i den polisutredning som hittills gällt flera hot mot en medarbetare på Skee skola.

Redan för tre veckor sedan kom det första hotet riktat mot en anställd på Skee skola utanför Strömstad. Det hade lämnats skriftligt inne i skolbygganden. Sedan dess har den anställda fått motta tre hot till på samma sätt, och de anses ha blivit allt grövre, det sista betecknades som hets mot folkgrupp.

Flera hot uppdagade

Samtliga hot har polisanmälts och det är under den utredningen det kommit fram att ännu en anställd, på förskolan en liten bit bort, fått motta liknande hot. Också de med främlingsfientlig innebörd. När de ska ha kommit är i nuläget okänt.
De nya uppgifterna utreds parallellt med de först kända hoten.

– Båda brotten är av den karaktären att de utreds av hatbrottsgruppen, säger Jens Börretzen som är biträdande polisområdeschef västra Fyrbodal. De rubricerades först som olaga hot, men det kan komma att ändras.

Vakter vid öppning och stängning

Sedan i måndags bevakar Securitas-vakter skolan vid öppning och stängning. Dörrarna till skolan hålls låsta även under dagtid och fån och med idag har man också ökat bemanningen vid öppningen av fritids.

– Vi bedömer inte att hotet är riktat åt något annat håll än mot de som tagit emot dem, säger Jens Börretzen. Därför vidtar vi inga åtgärder vid skolan, utan inriktar oss på att utreda de hot som redan framförts.

– Eftersom vi har en tät dialog med polisen gör vi också bedomningen att det inte finns någon hotbild mot eleverna, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Nicklas Faritzon

Tätare information utlovas

Många föräldrar har kritiserat bristen på information om vad som händer. Igår hölls ett informationsmöte för föräldrar med barn i skola och på fritids, dit ett 50-tal föräldrar kom. Idag ordnas ett liknande för föräldrar med barn i förskolan.

Skolan kommer framöver att dagligen informera föräldrar om lägesbild och om eventuell ny information.

– När föräldrar lämnar sina barn i skolan måste de känna sig trygga med det, säger Nicklas Faritzon. Vi tror att korrekt information är ett sätt att få dem att känna så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer