Ronny Sunesson är sektionsordförande för Kommunal och larmar om att hot och våld blivit vardag för busschaufförer. Foto: Privat/Arkiv

Busschauffören Ronny: ”Sju fall av misshandel sen i julas”

Uppdaterad
Publicerad

Busschaufförer möter i allt större utsträckning våld och hot i sin vardag, berättar facket.

– Vi har haft sex-sju fall av misshandel av busschaufförer bara sen i julas. Två av dem fick föras till sjukhus med ambulans, berättar Ronny Sunesson, sektionsordförande för fackförbundet Kommunal.

Ronny Sunesson jobbar som busschaufför i regionen och berättar att det är vanligt att busschaufförer blir utsatta för både fula ord och fysisk misshandel.

– Hot och våld är ju vardagsmat i vår bransch för tillfället, säger han.

Själv har han jobbat som busschaufför sedan 1983. Men de sista fem åren har något hänt, menar han.

– Toleransen för en tillsägelse har minskat. Om man till exempel ber någon visa sin biljett så kan man råka ut för en smäll eller få höra att man är en jävla idiot. Det är vardagsmat, säger Ronny Sunesson.

– Det har alltid funnits människor som har haft åsikter om ens profession och hur man utför den, men därifrån till handgripligheter eller verbala påhopp, det är något som dykt upp sista fem åren.

Två fall av allvarlig misshandel

Sedan i julas har fackförbundet fått kännedom om sex-sju fall där busschaufförer blivit misshandlade.

– I två av de fallen resulterade de i att chauffören fick åka ambulans till sjukhus.

Ett av fallen gällde en chaufför i Lerum. På förmiddagen en onsdag för några månader sedan bad han en man att visa sin biljett.

– Mannen gick förbi honom och gav chauffören en kraftfull smäll över hakan snett bakifrån, så han föll ihop över ratten, blödande, berättar Ronny Sunesson.

Väljer bort chaufförsjobb

Chauffören är nu sjukskriven, men det är oklart om han klarar av att gå tillbaka till sitt arbete. Och det händer att medlemmar avslutar sina anställningar eftersom de inte orkar med jobbet längre.

– Vi har ett antal medlemmar som helt enkelt inte klarar av att köra längre. Förr kunde de välja bort att köra nattrafik. Men idag vet man inte när man kan få en smäll, det kan vara på dagtid också.

Har du själv blivit påhoppad eller slagen?

– Nej, det klarar jag mig ifrån, jag är så pass stor så mig ger de sig inte på frivilligt. Men jag har fått verbala påhopp, säger Ronny Sunesson.

Större samhällsproblem

Arbetsgivaren har ett visst ansvar i det här, men Ronny Sunesson tror att det snarare är ett större samhällsproblem som rör många yrkesgrupper.

Hur ser du på det här problemet? 

– Det är ju skrämmande. Vi är en yrkeskår vars enda uppgift är att hjälpa människor med deras transporter. När man försöker göra ett bra jobb så blir man ansatt. Det är jobbigt, säger Ronny Sunesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.