Flera gånger har fotbollsföreningen Angered MBIK:s spelare varit nära dödligt våld – nu kan klubben läggas ned. Foto: TT/Arkiv

Fotbollsklubben hotar att lägga ner efter dödligt våld

Uppdaterad
Publicerad

När ett flicklag i Angered MBIK bevittnade ett mordförsök på träningsplanen i Hjällbo blev det droppen för ledarna i klubben. Föreningen med 400 barn i verksamheten hotar nu att lägga ner eftersom barnen inte kan känna sig trygga.

På det senaste halvåret har fotbollsföreningen Angered MBIK:s medlemmar varit nära det dödliga våldet i området. I oktober förra året hittade klubbens juniorer en död man utanför sin klubbstuga.

För några veckor sedan sköts en lärare till döds utanför Lövgärdetsskolan samtidigt som en löpartävling i de lokala skolorna pågick. Barn fick springa in i klubbstugan och låsa om sig när polisen spärrade av området i sökandet efter misstänkta gärningsmän.

Skottlossningar i Göteborg

Ny skjutning förra veckan

Senast i raden av skjutningar skedde i tisdags kväll förra veckan när ett flicklag hade sin avslutande fotbollsträning på Bläsebovallen i Hjällbo. Då bevittnade flickorna när en man skottskadades i bålen.

I ett öppet brev till Göteborgs stads politiker skriver en av ledarna att de såg människor springa för sitt liv och att: ”Jag gick sönder när jag såg hur föräldrarna kramade om sina gråtande barn, jag är så ledsen och krossad över att oskyldiga barn behövde se något sånt här på en fotbollsplan, en av tjejerna var bara helt tyst, hon kunde inte säga något, hennes blick var tom och stirrade rätt ner i marken”.

Nu eller aldrig

Polisen sökte med hund efter spår vid Bläsebohallen i Hjällbo. Foto: SVT

Efter skjutningen har flera barn lämnat föreningen efter att föräldrar inte känner att det är säkert för dem att träna i klubben. I det öppna brevet uttrycker ledarna att de känner att det blir svårt att bedriva sin verksamhet med det våld som finns i deras närhet. ”Det är nu eller aldrig, ta bort våldet, annars försvinner vi”, skriver de bland annat.

– På sex månader har våra barn och ungdomar varit vittnen till två mord och ett mordförsök. Det är helt sjukt, säger Fadi Nano, ordförande i Angered MBIK.

– Våldet drabbar barn och unga som får se detta i sin närhet. Det går inte att bedriva idrott eller föreningsverksamhet om det ska vara så här. Det är allvar det måste hända något nu, säger Nano.

Vill ha hjälp

Bland annat eftersöker klubben större möjligheter till att bedriva sin verksamhet i Hjällbo där de har små utrymmen och liten möjlighet till ombyte när Bläsebovallen ska byggas om. De menar att klubbens verksamhet bidrar till att få ungdomar in på rätt spår och skapa sig en bättre framtid.

– Det finns inga konkreta förslag verksamheter som vår måste vara högprioriterad annars kommer det i slutändan kosta samhället. Det är hela tiden en uppförsbacke och vi får det knappt att gå ihop men snart lämnar vi in nycklarna till klubbstugan och så får stadsdelen driva det själva.

– Jag tror också att många klubbar som är i liknande en i situation som vi är känner samma sak, säger Fadi Nano.

Svårt att stoppa våldet

Men att få stopp på skjutningarna och skapa ett tryggare Angered är svårt menar Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i Angereds stadsdelsnämnd. Inte bara kommunen och polisen kan få stopp på det, utan de krävs att alla är med på tåget.

– Vi tycker inte annorlunda än de i föreningen när det gäller våldet i Angered. Vi jobbar förebyggande med polisen för att motverka rekrytering till kriminella gäng men det är svårt. Vi klarar inte det själva utan måste ha med oss allmänheten och civilsamhället, säger Ali Moeeni Taghavi.

Enligt Moeeni Taghavi kan Angered MBIK höra av sig till idrotts- och föreningsförvaltningen på Göteborgs stad som sköter lokaler så att de kan få möjligheter till ombyte när Bläsebovallen byggs om.

När det gäller anslag till föreningar i stadsdelen håller inte Moeeni Taghavi med om att det läggs för lite pengar på dem.

– Vår stadsdel ger det största beloppet till föreningar av alla stadsdelsnämnder i Göteborgs stad.

– På kommande nämndesammanträde kommer vi också lägga förslag på mer pengar till föreningslivet. Det är betydande pengar som föreningar är välkomna att söka, säger Ali Moeeni Taghavi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet