Hotellägaren Håkan Karlsten berättar att han fått flera avbokningar på grund av coronautbrottet och uppmärksamheten kring det. Foto: Privat

Hotellägaren efter avbokningarna: ”Känns som en kniv i magen”

Publicerad

Från midsommar och framåt brukar det vara fullbokat på Håkan Karlstens hotell på Vrångö. Men på grund av coronautbrottet på ön och uppmärksamheten kring det flyr nu gästerna.
– På fem till sex dagar har min verksamhet tappat avbokningar till ett värde av 100 000 kronor, säger Håkan Karlsten.

Håkan Karlsten driver sen 2014 hotellet Kajkanten på Vrångö. Det brukar vara fullbokat under sommaren, men i år kommer flera rum stå tomma på grund av coronakrisen.  Under veckan har masstestning av öborna på Vrångö pågått. Hittills har närmare 100 personer med symtom testats. En fjärdedel av öns befolkning.

”Det dödade all turism i hela skärgården”

Han beskriver att bakslaget kommit i två omgångar. Först när coronautbrottet bröt ut tidigare i våras och nu under de senaste dagarna när media skrivit om utbrottet på Vrångö.

– Käftsmäll nummer två var rubrikerna om smittan på Vrångö. Det dödade all turism i hela skärgården. Jag förstår rapporteringen och nyhetsvärdet, men det får katastrofala konsekvenser, säger han.

”En ö som fungerar och lever”

Under våren var det konferenser, möhippor och svensexor som bokades av. Men Håkan hade ändå räknat med att sommargästerna skulle komma. Men många har bokat om eller avbokat inför sommaren.

– Det känns som en kniv i magen varje gång. Särskilt när jag ser att det är en ö som fungerar och lever. Jag förstår gästernas oro, de ska såklart få en fin upplevelse och känna sig trygga, säger han.

Smittskyddsläkare Leif Dotevall avråder ju från nöjesresor till skärgården. Ska man inte följa den restriktionen?

– Han har säkert rätt i sak. Men enligt rekommendationen ska man hålla avstånd, vilket vi gör. Och jag ser inte att det skulle vara värre här än i till exempel i Brunnsparken där spårvagnarna är överfulla. Alla har samma problem, det finns inget vi och dem, det är inte Vrångö mot Göteborg, säger han.

Öborna stöttar varandra

Enligt Håkan har solidariteten i skärgården ökat. Det finns en större sammanhållning och engagemang bland öborna nu.

– Vi kommer att överleva. Jag är mer orolig för andra verksamheter på ön, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 100 personer har nu masstestats på Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer