Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark, hoppas att järven Edisons halvsyskon Joplin ska kunna fångas in under hösten. Foto: Richard Veldre/SVT

Hotet inför vintern: Järven Joplin kan svälta ihjäl

Publicerad

Järvhonan Joplin har inte synts till på en månad. Men på Nordens ark hoppas man att hon fortfarande är vid liv.  Nu börjar tiden bli knapp att hitta det förrymda djuret – en höst i Bohuslän överlever hon knappast.

I maj sattes järvhonan Joplin i ett karantänshägn eftersom hon skulle förberedas inför att resa till Moskva zoo. Men efter två dagar var hon försvunnen. Järvhonan hade lyckats hitta en svag punkt i hägnet – ett fabrikationsfel enligt Nordens ark – och tagit sig ut.

Sedan dess har Nordens arks zoologiska chef Ewa Wikberg på olika sätt försökt hitta och fånga in järven. Men utan resultat.

– Under sommaren har vi inte varit oroliga för att hon ska svälta. Hon kan överleva på sniglar och mask men nu börjar det sina, säger Wikberg.

”Hoppas hon lever”

Men sen en månad tillbaka har observationerna av järven tagit slut. På djurparken hoppas man att det beror på att odlingarna på sotenäset inte är skördade och järven är liten och skygg.

– Jag tror och hoppas att hon lever. Ett sånt här litet djur ser man nu bara på vägen så vi hoppas att det börjar komma in tips när man skördat färdigt.

Inga nya tillstånd

För tillfället har man inte sökt nya tillstånd för att sätta upp kameror och fällor på annans mark i området. Joplin har ända sedan i maj skymtats i närheten av djurparken. Nu hoppas man på att järvhonan ska visa sig innan det är för sent.

– Vi är helt beroende av att allmänheten hör av sig när man ser någonting som inte är vanligt i vår natur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.