En person ur personalen på ett LSS-boende i Göteborgsområdet åtalas för ofredande. Foto: Privat/SVT

Vårdare la saccosäck på autistiske Dick – hovrätten skärper straff

Uppdaterad
Publicerad

Vårdaren som dömts i tingsrätten för ofredande på ett gruppboende dömdes idag av Hovrätten för Västra Sverige till villkorlig dom, böter samt skadestånd på 22 500 kronor för ofredande. Hovrätten skriver också att brottet har ett straffvärde på tre månader.

Därmed skärper hovrätten, om än marginellt, straffet för vårdaren som gav sig på den funktionshindrade Dick Nord.

Hösten 2018 uppstod en konflikt på ett gruppboende mellan vårdaren och Dick Nord. Vårdaren lade en saccosäck över Dick Nord, satte sig på den och tryckte ett knä mot Dick Nords bröstkorg så att den funktionsnedsatte mannen inte kunde komma loss.

Fallet fick stor publicitet sedan SVT Nyheter Väst i början av 2019, genom bland annat ljudinspelningar som anhöriga i hemlighet gjort, kunde avslöja hur Dick Nord behandlades på gruppboendet.

Avslöjade hot om våld

Av inspelningarna framgår hur personalen både hotade Dick Nord med våld och satte eller lade sig över honom.

– En mycket viktig dom för min klient och för alla Sveriges funktionshindrade med olika diagnoser och handikapp och som kan vara utsatta brottsoffer. Ingen ska behöva bli behandlad på det sätt som min klient har blivit. Det är fruktansvärt och det är allvarligt, säger advokat Elisabeth Massi Fritz, som varit målsägarbiträde i ärendet.

Hade helst sett fängelse

Hon är nöjd med att hovrätten skärpte straffet något och höjde skadeståndet. Men helst hade hon sett att hovrätten dömt till fängelse. Advokaten pekar på de försvårande omständigheterna i fallet.

-  Jag ställer mig frågan om det kan finnas något mer allvarligt ofredandebrott? Jag har inte under mina 30 år som verksam stött på något allvarligare.

– Det finns utrymme för fängelse här och jag undrar när domstolarna ska använda sig av de straffskalor som faktiskt finns och för ofredande är det ett års fängelse.  Vi har helt enkelt för milda straff i Sverige och ett alltför stort förövarperspektiv.  Detta behöver ändras, slår Elisabeth Massi Fritz fast.

Får inte ske igen

Boendet drevs av företaget Hultagården, vars styrelseordförande sagt att man sedan händelsen blev känd har arbetat hårt för att något liknande aldrig ska ske igen. 

Vårdaren sade efter händelsen upp sig från sin tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer