Hovrätten: Mordet i Mölnlycke var ett hedersmord

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten tyckte inte det var bevisat att det var ett hedersmord. Hovrätten gör en annan bedömning och anser att det fanns ett hedersmotiv till dådet. Straffet för mannen som dödade sin exfru i Mölnlycke förblir dock detsamma: livstids fängelse.

Det var den 21 december 2018 som polisen larmades till ett bostadsområde i Mölnlycke utanför Göteborg. Där fann de en knivhuggen kvinna vid en återvinningssation. Hon avled senare av sina svåra skador.

Hennes före detta make greps i sin bostad samma dag och dömdes senare till livstids fängelse. Mordet har uppmärksammats då en av huvudfrågorna varit huruvida det fanns ett hedersrelaterat motiv bakom dådet.

– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, sa åklagaren Lotta Nielsen till SVT Nyheter Väst i samband med åtalet.

Yrkade på livstids fängelse

Åklagaren hade i tingsrätten yrkat på livstids fängelse för mord, och särskilt hänvisat till att hon ansåg sig ha bevis för att mordet varit planerat, och att det funnits ett hedersmotiv till dådet.

Såväl mannen som kvinnan har kurdisk bakgrund, och enligt polisens förundersökning beslutades deras giftermål av deras respektive familjer. Efter att paret separerat träffade kvinnan en ny man, något som åklagaren menar skapade ilska hos den före detta maken.

Hovrättens dom

Tingsrätten dömde mannen, men tyckte inte att hedersmotivet var bevisat. Hovrätten för västra Sverige gör nu en annan bedömning. Till skillnad från tingsrätten har hovrätten utrett att mannen har haft ett hedersmotiv till dådet.

Enligt hovrätten så är omständigheterna kring mordet på kvinnan, det vill säga att gärningen var planerad, att det skedde på en allmän plats samt att kvinnan blivit utsatt för övervåld med knivhugg i bland annat ansiktet, typiska vid hedersmord. Därför anser hovrätten att mannen hade ett hedermotiv när han begick dådet.

Åklagaren: ”Ger ett signalvärde”

Åklagaren Lotta Nielsen är positiv till hovrättens dom. Hon berättar att hedersrelaterad våld och förtryck är ett problem som förekommer i samhället samt att det behövs vägledning i ärendet.

– Att domstolen sätter ner foten ger ett signalvärde. Det är klart att det kan ha en stor betydelse för andra mål av liknande sort i framtiden, säger hon.

Varför var det viktigt att det skulle bedömas som ett hedersmord?

– Vi anser att det finns ett hedersmotiv bakom dådet och då är det viktigt att det lyfts fram, säger Lotta Nielsen.

Hovrätten dömer mannen för mord och för vapenbrott men till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten vapenbrottet som grovt. Straffet förblir detsamma, det vill säga, livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.