På Frölunda Specialistsjukhus finns två hudläkare i tjänst i dag, men sjukhuset skulle behöva dubbelt så många. Foto: SVT

Hudcancern ökar – stor brist på hudläkare

Uppdaterad
Publicerad

Hudmottagningen på Frölunda specialistsjukhus har brist på hudläkare. Det är budgeterat för fyra, men det finns bara två i tjänst.

– Det är ju jättetråkigt att vi inte kan rekrytera läkare i den utsträckning som vi behöver. Vi skulle vilja ta emot alla patienter som remitteras till oss, säger Håkan Joelsson verksamhetschef på Frölunda specialistsjukhus.

Hudcancer är den form av cancer som ökar mest bland svenskar. Men på Frölunda specialistsjukhus är det stor brist på hudläkare. De tar emot 320 remisser i snitt varje månad och i ungefär hälften av dem finns misstanke om hudcancer. Men för att kunna ta emot alla patienter så behövs fler hudläkare.

– Vi har bara hälften av dem vi har budgeterade medel för. Vi har två av fyra i tjänst, säger Håkan Joelsson.

Göteborg

Varför anställer ni inte fler?

– Vi har försökt att rekrytera och vi har inte lyckats rekrytera i den omfattning som vi har behov av.

Skickas vidare till Sahlgrenska

Är ni inte nog attraktiva eller erbjuder nog bra lön, eller vad handlar det om?

– Just att vi har misslyckats är någonting vi får titta vidare på inför nya rekryteringar, säger Håkan Joelsson.

På grund av underbemanningen skickas därför många remisser vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Där tas mellan 1 500 till 2 000 remisser emot varje månad.

Mikael Alsterholm, sektionschef Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: privat

I ungefär hälften av remisserna finns frågeställningen ”kan detta vara hudcancer”, säger Mikael Alsterholm, sektionschef på hudkliniken.

Enligt honom har det kommit in ett 80-tal remisser från Frölunda specialistsjukhus den senaste veckan, och det är ingenting ovanligt.

– Om det skulle bli en långvarig situation så är det klart att väntetiderna för dem som inte har en akut åkomma förlängs. Men vi gör alltid en medicinsk bedömning, så den som behöver hjälp snabbast får hjälp först, säger han.

Antalet fall av den allvarligaste formen av hudcancer, malingt melanom, har nästan fördubblats sedan 2006. Då drabbades 2 313 personer och år 2016 diagnostiserades 4 151 med hudcancer. Varje år har ökningen rört sig om ett par hundra fall.

Kan folk hinna dö innan de får hjälp?

– Nej vi prioriterar alltid remisserna och tar hand om dem som är svårast sjuka direkt, säger Håkan Joelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet