Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. Ett dött får och flera skadade. Det var vad Lotta Axelsson hittade i hagen. Se henne berätta i klippet om hundattacken. Foto: SVT

Hundar dödade Lottas får i Sollebrunn – tycker de är större problem än rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Axelsson i Sollebrunn har haft får i 35 år. Hon anser att hundar är ett mycket större hot mot hennes verksamhet än alla rovdjur. Och hon menar att problematiken ökar.

SVT besökte henne dagen efter att hundar hade dödat ett och skadat flera av hennes får.

– Vi har som tur är inte haft några vargangrepp utan det är bara hundar det handlar om, säger Lotta Axelsson.

Dagen innan vi träffas fick hon ett samtal från en av grannarna som sett hur två hundar tagit sig in i hagen och jagat Lottas får. När Lotta kom fram till hagen fann hon ett får så svårt skadat att det fick avlivas.

Senare, med hjälp av sina vallhundar, kunde Lotta samla övriga får, och såg då att ytterligare två hade skador. De kommer förmodligen att klara sig.

– Det händer hela tiden, säger Lotta Axelsson. Varje år jagar och stressar hundar hennes får.

"Då slet hundarna sönder tackan helt och hållet. Det är fruktansvärt", berättar Lotta Axelsson om attacken.

Ägarnas – inte hundarnas fel

Lotta har haft får i 35 år. Trots att den offentliga debatten ofta handlar om att vargar är ett hot mot fåren, så anser hon att problematiken med hundar som tar sig in i hagar är mycket större – och ökar.

Hon vill att hundägarna skall ta sitt ansvar och betala för de skador som deras hundar åsamkar. Ger de sig inte till känna täcks det inte av deras försäkringar.

Kryper under jaktstängsel

Mest orolig är hon för jakthundar då de förstör mycket, men det handlar även om tamhundar. Vartannat år måste hon avliva får som hundar attackerat, säger hon.

– Ja, vi har jaktstängsel, men hundarna kryper under och hoppar över. Men det är inte hundarnas fel. Det är hundägarnas, som inte har koll på dem, säger Lotta Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.