Pinchern Amy hittades död i en plastpåse. Allt filmades och hittades av polisen i appen Snapchat. Foto: Ur förundersökningen/SVT

Hunden Amy ströps – de misstänkta frias

Uppdaterad
Publicerad

En av de två misstänkta männen hade en film i sin mobil som visar hur en livlös hund hänger i ett spännband. Men männen frias, eftersom det inte går att fastställa dödsorsaken. Det meddelar Skaraborgs tingsrätt.

Åklagarens bevisning bygger till stor del på en film som hittats i en av de åtalades mobiler. På filmsekvensen syns en hund som hänger i ett spännband som är fäst runt hundens hals. Hunden visar sig senare vara pinchern Amy. Hon är blodig över halsen och bröstet.

Filmsekvensen visar i huvudsak hur man försöker få ner Amy i en plastpåse som en av de misstänkta håller i. Men tingsrätten har inte kunnat fastställa vem som håller i spännbandet runt hundens hals. Inte heller vem som filmar.

Använde bultpistol

De båda misstänkta har uppgett att de före inspelningen har avlivat hunden med en bultpistol. En sådan används snarare för att bedöva ett djur inför avlivning, enligt en veterinär som åklagaren har kallat. Men även om männens historia inte stämmer, så anser tingsrätten inte att det kan uteslutas att hunden varit bedövad och alltså medvetslös under händelseförloppet.

I domen går att läsa ”...kan man vidare inte dra någon annan slutsats än att hunden inte har lidit om den varit medvetslös.”

Dessa båda omständigheter gör att männen frias från anklagelserna om djurplågeri.

Döms för andra brott

Däremot döms de för en rad andra brott. Den första av de misstänkta männen, 36 år gammal, döms för misshandel, olaga hot och grovt narkotikabrott, till fängelse i 2 år och 4 månader.

Den andra mannen, 20 år gammal, döms för grovt narkotikabrott, försök till narkotikasmuggling och olovlig körning, till fängelse i 1 år och 8 månader.

De båda männen har förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.